Kiertotalouden ECOMONDO Green Technology Expo pidettiin Italian Riminillä 5.-8.11.2024. ECOMONDO:n yhteydessä järjestettiin myös laaja kiertotalouden ja tutkimuksen konferenssi, jossa pidettiin 13 aihealueelta 70 sessioita. Konferenssissa esiteltiin myös HUDA-hankkeessa kehitettyä mittalaitetta mikromuovien mittaamiseksi hulevesistä.
CEMISin jäsenistä ECOMONDO-messuille osallistuivat Jarmo Hietanen (Oulun yliopisto) ja Pihla Hasan (Kajaanin ammattikorkeakoulu) osana Jätehuoltoyhdistys ry:n 10 hengen delegaatiota verkostoituen ja vaihtaen kiertotalouden kuulumisia elinkeinoelämän, tutkimussektorin ja kolmannen sektorin välillä.
Massiivisia koneita ja palveluita, älyä unohtamatta
Messuilla oli esillä koneita ja laitteita kierrätystoiminnan mahdollistamiseksi 1 600 näytteille asettajan voimin. Näytteillä oli myös laaja valikoima palvelutuotantoa ympäristömittauksiin, -koulutukseen, lupa- ja laatuprosesseihin sekä tuotteiden standardointiin. Avaimet-käteen-palveluja ja ratkaisuja löytyi biokaasu-, vety-, metaani- ja kierrätysmuovin prosessointilaitoksista ja vedenpuhdistamoista aina jätteen maastavientiin.
Vihreän siirtymän mukaisia logistiikkaratkaisuja esiteltiin sähköisillä voimansiirroilla varustettuja isoja kuorma-autoja, kauhakuormaajia sekä pieniä kujille mahtuvia työ- ja siivouskoneita. Teollisuusnäkökulmaa edustivat mekaaniset koneet, joissa kierrätettäviä materiaaleja lajiteltiin, murskattiin, revittiin, puristettiin ja paalattiin joko jatkokäsittelyjä varten taikka raaka-aineeksi tuotteisiin. Jätteiden erotteluissa käytettiin täryttimiä, puhaltimia, alipaineimureita, sähkö- ja magneettikenttiä apulaitteineen ja robotteineen.
Kuva 1. Suurille volyymeille suunniteltu materiaalin murskain.
Materiaalin tunnistamisessa käytettyjä teknologioita olivat tarkkuuskamerat, lähi-infrapunailmaisimet ja spektrometrit, materian sähköinen varautuminen, pyörrevirta- ja magneettierottimet yhdistettynä erilaisiin ohjelmistoihin ja AI-sovelluksiin. Iloksemme saimme kuulla, että oululainen hyperspektrometri oli hyvin tunnettu ja luotettavaksi havaittu.
Vesienhallintaa ja mittauslaitteita
Hulevesien hallintaan ja suodattamiseen oli esillä uusiomuovista tehtyjä nopeasti koottavia rakenne-elementtejä, joita voidaan täyttää erilaisilla maa-aineksilla. Samalla idealla oli valmistettu uusiomuovisia kävelytasoja ja siltoja.
Vesi-intensiiviselle sektorille oli tarjolla pumppuja, venttiilejä, kiintoaine-erottimia, jauhimia, kemikaalin syöttölaitteistoja sekä vesi- ja lietesäiliöitä. Anturipuolelta tarjonta oli rajallisempi. Esillä oli kuitenkin sekä perinteisiä kiintoaine-, pinnankorkeus- ja virtausmittareita sekä pH- ja johtavuusantureita. Näissä oli saatavilla perinteisiä kuparikaapeli- ja IoT-rajapintoja vesien laadun tarkkailuun elintarvike-, maatalous-, vesistö-, kaivo-, kaivannais- ja teollisuussektoreille. Lisäksi laboratoriolaitteilla voitiin analysoida esimerkiksi näytteen liuenneita metalleja ja kaasuja. Yleiskäyttöisiä laitteita liuenneen metallin tai vesien mikrobipitoisuusmäärityksiin ei ollut esillä.
Kuva 2. Osastoilla oli näyttäviä esillepanoja.
EU lainsäädännön vaikutuksia; poistotekstiilit ja muoviset palautuspullot
EU:n uudet materiaalikierrätysvelvoitteet ja pakkausjäteasetus näkyivät messuilla erityisesti poistotekstiilien ja muovipullojen erilliskeräyksessä ja kierrätyksessä. Poistotekstiilien käsittelyyn erikoistuneet koneet ja laitteet ovat kehittynyt viime aikoina merkittävästi, vaikkakin esimerkiksi niihin tarvittavat tunnistuksen datapankit ja mallit ovat selkeästi jäljessä 20 vuotta aktiivisesti kehitettyyn muovien tunnistukseen verrattuna. Tällä hetkellä poistotekstiilien automaatiolaiteiden käsittelynopeus on 1–2 tonnia tunnissa.
Jos lajittelulaitteiden kauppa käykin, niin markkinat uusiokuiduille ovat haastavat. Samalla kun käytettyjen vaatteiden jälkimarkkinat ovat vakaita, ja osan valmistavan teollisuus- ja palvelusegmenttien poisto- ja jäännöstekstiilien kierrättäminen kasvaa jopa kannattavasti, kaipaa kuluttajatekstiilien kuitukierrätys uusia liiketoiminta avauksia ja innovaatioita.
Kuva 3. Muovipulloista tehty futuristinen mekko oli yksi uusiotekstiili näyttelyn malleista.
Muovipullojen erilliskeräykseen oli esillä paljon, toinen toistaan värikkäämpiä ”lajittelukaappeja” ja -ratkaisuja. Paljon oli myös muovipullojen käsittelyyn erikoistuneita laite- ja raaka-aine toimittajia. Suomessa on opittu jo pienenä palauttamaan pantilliset juomapullot ja tölkit kauppaan. Meillä palautusaste onkin huippuluokkaa ja vuonna 2023 tehtiin uusi ennätys (lähde: Suomen Palautyspakkaus – Palpa). Nähtäväksi tosin jää, säilyykö Suomen pullon keräysjärjestelmä sellaisenaan vai joudutaanko täälläkin uusimaan juomapullojen keräyspisteet EU:n uuden pakkausasetuksen velvoittamana.
Ja niitä erilliskeräysastioita ja bajamajoja!
Näitä riitti, mikä näin ”jäte- ja kiertotalous ihmiselle” (Pihlalle) oli messujen parasta antia. Lajittelu ei ole enää tylsää, eikä erilliskeräysastioita tarvitse piilottaa nurkan taakse. Saataville on eläinhahmoja, uusia muotoja ja kohteisiin räätälöityjä ratkaisuja, niin maan alle kuin päällekin sijoitettavaksi. Yksittäisten keräysastioiden lisäksi oli esillä kokonaisia lajitteluasemia, joista innovatiivisin oli elektroniikkalaitteiden ja muun SER-jätteen keräyskontti.
Kuva 4. Lasinkeräysastian uudet muodot ja värit.
Kierrätyksen logistiikkaa esiteltiin yksikertaisista jäteastioista etävalvottuihin ja kuluttajaa opastaviin jätekontteihin. Keräysastioissa oli käytössä tekniikkaa sekä tunnistautumiseen että jätteiden punnitukseen. Äly- ja logistiikkasovelluksia käytettiin mm. jäteastian täyttöasteen tunnistamisessa ja tyhjennyksen lisäämisessä optimoituihin tyhjennysreitteihin. Myös aurinkovoimaa oli valjastettu jätteiden tilavuuden pienentämiseen ja laitteiden toimintoihin.
Biojätteen erilliskeräys ja kompostointi oli näkyvässä roolissa. Lähinnä ruokateollisuuteen tarkoitettujen sähkökompostoreiden lisäksi löytyivät vaihtoehdot myös kuluttajalle ja jopa kadulle sijoitettavia sähkökompostoreita. Myös uusia jätejakeita löytyi perinteisten erilliskerättävien jätteiden lisäksi. Erikoisemmasta päästä olivat vaipat. Ruokaöljyjen keräys on Euroopassa suosittua ja se näkyikin ruokaöljyn keräysastioiden vaihtoehdoissa.
Jäteastioiden lisäksi messuilla näkyvässä roolissa olivat myös bajamajat, jotka räiskyivät eri väreissä. Myös bajamajoissa oli saatavilla useamman vessan konttiratkaisuja. Etenkin pisuaareissa oli nähtävissä uutta muotoilua ja löytyipä valikoimista myös naisille tarkoitettu pisuaari, kuten myös bajamajaan rakennettu ”kenttäsairaala” sydäniskureineen ja mittauslaitteineen.
Kierrätysmateriaaleista tuotteiksi
Kierrätys on kulkemassa yhä enemmän kohti täydellistä ympyrää, jossa raaka-aineita ei hukata, jätteitä syntyy vähän ja sivuvirrat hyödynnetään tehokkaasti. Kierrätys- ja tuotantolaitoksien tuottaman hiilidioksidin talteenotto, pesu ja käyttö on yksi uusimmista innovaatioista kiertotalouden saralla. Vety ja metaani on löytänyt tiensä sähkön ja biokaasun ohella autojen tankkeihin.
Myös jätteiden ja materiaalien erottelu on siirtynyt seuraaville tasoille. Enää jätevirrasta ei erotella vain muovia, metallia ja muita materiaaleja, vaan kehittyneen tunnistus- ja erottelutekniikan avulla jätevirrasta erotellaan eri muovijakeet ja eri metallit omaksi kasoiksi. Tämä edistää materiaalien kierrätystä ja uusiokäyttöä merkittävästi.
Kierrätyskuitupakkauksien osalta esitteillä oli suuri kirjo erilaisia astioita, kippoja, laatikoita ja pusseja. Näiden sovellusalueita olivat ateriointi, kauppa, tavaroiden säilytys ja lajittelu. Messuosastoilla nähtiinkin useita pahvista tehtyjä kestokulutustuotteita kuten tuoleja, nojatuoleja, pöytiä, laatikostoja ja valaisimia sekä pahvisia väliseiniä ja seinäpintoja, tosin vain messuja varten. Ilahduttavaa oli kuitenkin nähdä osassa yrityksien myyntituotteista valmistusmateriaaleina käytettyjä kierrätysmateriaaleja ja ”ecodesignia”.
Kierrätys on toimialoja toisiinsa kietovaa yhteispeliä, jossa jokaisella on tärkeä rooli; tarvitaan sekä pieniä, että isoja yrityksiä, laitteita ja innovaatioita, jotta arvokkaiden metallien kierrätettävät grammat saadaan kerättyä siinä kuin iso volyymisten materiaalien tonnimäärät.
Blogin kuvat: Pihla Hasan
Tutustu enemmän hankkeisiin:
HUDA – Hulevesien ja jätelogistiikan datapohjainen hallinta Kainuussa
UURA – Teollisuuden mittausteknologiat
BIOPAK – Puukuituisten pakettien kierrätys
KIMARA – Tekstiilien ja muovien tunnistus
ATP – Vesi-intensiivisten prosessien mikrobimäärä