FI EN

Uutiset

01.09.2023
Niina Ahtonen uudeksi CEMIS-johtajaksi

Niina Ahtonen (FM) on valittu CEMISin uudeksi johtajaksi 1.9.2023 alkaen.

Ennen siirtymistään CEMISiin Niina Ahtonen on työskennellyt Geologian tutkimuskeskuksessa dataan, paikkatietojärjestelmiin, digitaalisuuteen ja asiakasratkaisuihin liittyvissä johtamis- ja kehittämistehtävissä. Kansainvälistä projektikokemusta Ahtonen on hankkinut mm. Afrikasta ja Lähi-Idästä, ja ollut mukana raaka-ainevaroihin ja ympäristötietoihin liittyvien eurooppalaisten ja kotimaisten tietoinfrastruktuurien – ja ekosysteemien rakentamisessa yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Aiemmin työuransa aikana Ahtonen on työskennellyt Oulun ja Kuopion (Itä-Suomen) yliopistoissa ja Savonia ammattikorkeakoulussa opetus- ja tutkimustehtävissä. Ahtosen oma koulutustausta on geologiassa ja tietojenkäsittelytieteessä.

”On hienoa päästä työskentelemään CEMIS-tutkimus- ja koulutuskeskuksessa ja näin päästä mukaan useiden toimijoiden TKI-yhteistyöhön, joissa kehitetään mm. suuriin datamääriin perustuvia digitaalisia ratkaisuja monipuolisille sovellusalueille mahdollistaen myös uuden liiketoiminnan syntymistä. Toivon, että aiempi kokemukseni työskentelystä tutkimuslaitoksessa datan ja digitaalisuuden parissa sekä kokemukseni sidosryhmäyhteistyöstä tukee CEMIS-keskuksen päämäärien toteuttamisessa.”

CEMISin edellinen johtaja Marko Jäntti siirtyi Itä-Suomen yliopiston Tietojenkäsittelytieteen laitokselle yliopiston lehtoriksi (dosentti, digitaalinen palvelujohtaminen).

1.6.2023
CEMIS toimintakertomus 2021 - nyt saatavilla!

CEMIS muodostuu Oulun yliopiston Kajaanin Mittaustekniikan tutkimusyksiköstä (MITY), Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) tietojärjestelmät- sekä kone- ja kaivostekniikan osaamisalueista, VTT:n Kajaanin toimipisteestä, Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian yksiköstä Vuokatissa ja CSC:n Kajaanin yksiköstä (kuva 2.1). Kaikki viisi edellä mainittua toimijaa sekä Kajaanin kaupunki ja Sotkamon kunta ovat sitoutuneet CEMISin toimintaan.

CEMISin yhteistoiminta toimijoiden kesken sisältää yhteisen strategia- ja johtoryhmän, yhteistyön TKI-toiminnassa, hanketoiminnan koordinoinnin, yhteisen markkinoinnin ja viestinnän, liiketoiminnan kehittämisen, yhteistyön prototyyppien toteutuksessa, yhteisten toimitilojen ja ympäristöjen kehittämisen sekä yhteistyön koulutuksessa.

CEMISin arvona on luotettavuus. CEMISin toimijat haluavat olla luotettavia yhteistyökumppaneita ja tuloksentekijöitä emoorganisaatioilleen, toisilleen, sijaintikunnilleen, asiakkaille ja muille yhteistyökumppaneille.

Pidemmittä puheitta – CEMISin toimintakertomus vuodelta 2021 on nyt saatavilla! Klikkaa täältä lukemaan!

29.3.2023
DIH Community Day in Kainuu: Towards Digital Twins

Welcome to Digital Innovation Hub Community Day 2023 of Kainuu region! This event is organized by AIKA Digital Innovation Hub (Development of AIKA Ecosystem project) as part of European-wide DIH World community day activities. Community Days are events where DIHs open their doors to SMEs, mid-caps, regional stakeholders, and other regional and/or cross-border DIHs to let the audience familiarise with the technology provided, and share and
interact with local and regional stakeholders.

At this time, the event is held as a webinar, so participating will be only possible through Teams.

Preliminary programme:

09:00 Opening
Marko Jäntti, director, CEMIS, AIKA DIH

09:05 Funding for digital transformation and cool things such as Digital Twins
Mari Möttönen, senior advisor Centre for Economic Development, Transport and the Environment, Kainuu

09:15 Building Digital Twins in Clever Simulation Entertainment Lab
Kyösti Koskela, Head of CSE LAB, Kajaani University of Applied Sciences

09:40 Remote monitoring of forestry liquids: Case Motoajo
Ossi Heikkinen, Foreman, Motoajo

10:00 Harnessing IoT data for Digital Twins with Nerviot platform
Mikko Kontio, CEO, Secora Systems Oy

10:20 Break

10.30 A micro-sized company’s perspective to digital transformation: Case Funlus
Markus Aho, CEO, Funlus

10:50 Machine Vision Monitoring & Analysis: Outdoor areas
Ville Tiihonen, Commercial Advisor, Vireum Oy

11.10 DIH World presentation

Sounds interesting? Sign up for the webinar in Webropol: https://link.webropolsurveys.com/S/D6E89BC2FCBE2B05

8.3.2023
CEMIS osallistui INTED 2023 -konferenssiin


CEMIS osallistui INTED 2023 konferenssiin Valenciassa, Espanjassa.

17th annual International Technology, Education and Development Conference Valencia (INTED 2023) järjestettiin 6-8. maaliskuuta Valenciassa, Espanjassa. CEMIS osallistui konferenssiin artikkelilla JÄNTTI M. (2023) TOWARDS A VIRTUAL SPORTS TECHNOLOGY LABORATORY:
CASE VUOKATTI

Linkki INTED 2023 -konferenssiin.

1.2.2023
CEMIS ja Kajaanin kaupunki koordinoivat innovaatioekosysteemisopimusrahoitusta Kainuussa

CEMIS ja Kajaanin kaupunki koordinoivat yhdessä innovaatioekosysteemisopimusrahoitusta Kainuussa. Rahoitus tulee Kainuun liitolta Työ-ja elinkeinoministeriön kautta. Ohjelman ensimmäisessä vaiheessa on valittu 4 hanketta rahoitettavaksi: 1) Kainuun urheilu- ja data-analytiikka ohjelma (KUHA2)
2) HUDA – Hulevesien ja jätelogistiikan datapohjainen hallinta Kainuussa, 3) Käytännönläheistä IoT- ja kyberturvallisuusosaamista Kainuun alueelle (KIKKA) ja 4) WhiteFox (AI-osaamisen ohjelma)

Lisätietoa:
Kajaanin seudun innovaatioekosysteemisopimus

15.10.2021
CEMIS Past, Present, Future -juhlawebinaari

Keskuksemme on toiminut yli 10 vuotta, minkä kunniaksi järjestämme CEMIS Past, Present & Future -juhlawebinaarin 15.10.2021 klo 9-12. Webinaari on suunnattu CEMIS-keskuksen yhteistyökumppaneille, rahoittajille ja muille sidosryhmille. Lämpimästi tervetuloa!

Pureudumme aamupäivän aikana seuraaviin aiheisiin:
Millaista ajankohtaista tutkimus- ja kehitystyötä CEMIS-keskuksessa tehdään?
Miten keskuksen toiminta on vuosien varrella kehittynyt?
Millaista TKI-yhteistyötä yritykset ovat tehneet keskuksen kanssa?
Millaisia tuotteita ja palveluita on syntynyt CEMIS-tutkimuksen tuloksena?
Mikä on mittaustekniikan merkitys tulevaisuudessa?

Tilaisuuden keynote-puhujana on Esko Valtaoja, joka on arvostettu tieteentekijä ja Speakersforumin Vuoden Puhuja 2014.

Lisätietoa:
Ohjelma ja ilmoittautumislomake löytyy tästä linkistä.

20210226
CEMISin uudeksi johtajaksi valittu filosofian tohtori, kauppatieteiden maisteri Marko Jäntti

Marko Jäntti (FT, KTM) on valittu CEMISin uudeksi johtajaksi 19.3.2021 alkaen.

Jäntti on työskennellyt Itä-Suomen yliopistolla tutkimuspäällikkönä tehden pitkäjänteistä yhteistyötä alueen teknologiayritysten kanssa ja ollut rakentamassa Pohjois-Savoon DigiCenter North Savo Digital Innovation Hubia yhdessä alueen muiden toimijoiden kanssa. ”CEMIS on tehnyt erinomaista työtä tutkimusinfrastruktuurin rakentamisessa ja tämä infra luo keskuksen ydintoimijoille sekä Kainuun alueelle merkittävää kilpailuetua ja mahdollisuuksia luoda uusia merkittäviä avauksia esimerkiksi tekoälyyn pohjautuvan tutkimuksen kentässä. Odotan innolla, että pääsen tutustumaan tarkemmin CEMIS-keskuksen palvelualueisiin ja ratkaisuihin” Jäntti toteaa.

Jäntin mukaan älykkäät kaivokset, älykaupungit ja älykkäät tehtaat tuottavat päivittäin valtavan määrän mittaustietoa, joka pitäisi ohjata analyysipalveluille analysoitavaksi sekä edelleen visualisoitavaksi päätöksentekijöille selkeinä koontinäyttöinä eli dashboardeina.

”Juuri tuo massiivisen datamäärän analyysi aiheuttaa päänvaivaa. Monet pk-yritykset kamppailevat tällä hetkellä suuren IoT-datamäärän hallinnan ja analysoinnin kanssa ja kustannustehokkaiden tuotantokelpoisten mittausratkaisujen löytäminen vie yrityksiltä usein paljon aikaa ja rahaa eikä talon sisältä useinkaan löydy tähän riittävää osaamista. Irrallisten teknisten komponenttien sijaan nämä yritykset haluaisivat hankkia selkeästi ja järkevästi hinnoiteltuja ja luotettavia mittaamisen pilvipalveluita mutta varsin usein yrityksissä ei tiedetä tarpeeksi pilvialustojen IoT-palveluiden ominaisuuksista eikä rajoitteista. Lisäksi myös palveluntarjoajan ja asiakkaiden välisessä palvelunhallinnassa on usein kehitettävää. Toivon, että voin omalla taustalla ja osaamisellani vahvistaa CEMIS-keskuksen roolia Kainuussa palveluliiketoiminnan edistäjänä” jatkaa Jäntti.

CEMISin edellinen johtaja Mikko Kerttula on siirtynyt Tieteen tietotekniikan keskuksen, CSC:n palvelukseen, jossa hänen päätehtävänä on kehittää Kajaanin datakeskus- ja data-analytiikan osaamiskeskittymää.

20201130
Jyväskylän yliopisto saavutti menestystä ShanghaiRankingissa

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta on rankattu yhdeksänneksi ShanghaiRanking-listalla. Listalla on 300 liikuntatieteiden alan yksikköä (sport-related units) yliopistoista ympäri maailman. CEMIS-yhteistyötä tekevä Vuokatin liikuntateknologian yksikkö on osa liikuntatieteellistä tiedekuntaa.

Lisätietoa:
Liikuntatieteellinen tiedekunta kymmenen parhaan joukossa maailmassa — Jyväskylän yliopisto (jyu.fi)
ShanghaiRanking’s Global Ranking of Sport Science Schools and Departments 2020 | Shanghai Ranking – 2020

20201103
Ympäristömittauspäivät 2020 - Webinar 8.12.2020


Kajaanin ammattikorkeakoulu, Suomen ympäristökeskus ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus järjestävät perinteiset Ympäristömittauspäivät. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 8.12.2020 iltapäiväwebinaarina klo 12.00 – 16.00. Jo 13. kerran järjestettävän tilaisuuden teemana on Ympäristö ja Data 2020. Tutustu seminaarin ohjelmaan.

Seminaari järjestetään osana Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamaa DAICENT-hanketta.

Ilmoittaudu webinaariin 4.12.2020 mennessä tästä.

Lisätietoja seminaarista
Risto Oikari
Kajaanin ammattikorkeakoulu
risto.oikari(at)kamk.fi
p. 044 710 1410

20201030
Vesien mikromuovien reaaliaikaista mittaamista varten kehitteille optinen mittauslaitteisto

Mikromuovien nykyinen analysointitekniikka, joka käsittää vesien näytteenoton ja näytteiden tutkimisen laboratorio-olosuhteissa, on työläs ja aikaa vievä menetelmä. Oulun yliopiston Kajaanin Mittaustekniikan yksikkö ja Kajaanin ammattikorkeakoulu ovat käynnistäneet yhteisen tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on kehittää uusi kompakti kenttälaite vesien mikromuovien reaaliaikaista mittaamista varten.

Lehdistötiedote: 28.10.2020 06:00:00 | Oulun yliopisto


Lisääntynyt muovituotteiden käyttö, materiaalien puutteelliset kierrätys- ja keruujärjestelmät sekä liikenne ovat aiheuttaneet sen, että vesistöistä, maaperästä ja jopa ilmakehästä löydetään kasvavia määriä haitallista mikromuovia. Pienikokoiset muovihiukkaset päätyvät helposti pieneliöihin ja lopulta koko ravintoketjuun. Maailmanlaajuista ongelmaa koskeva kansainvälinen tutkimus on lisääntynyt ja käsittää nykyisin aiheita mikromuovien terveysvaikutusten arvioinnista aina korvaavien ja luontoystävällisempien materiaalien kehittämiseen saakka.

Oulun yliopiston Kajaanin Mittaustekniikan yksikön (MITY) ja Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) REMMI-hankkeessa kehitetään vesien mikromuovien mittaamista varten uusi nopeampi menetelmä ja kenttäkelpoinen laitteisto. Laitteistolla pystytään monitoroimaan vesien mikromuovipitoisuutta reaaliaikaisesti.

Mittaustekniikan yksikkö kehittää hankkeessa optiikkaan perustuvan mittausteknologian ja suorittaa kenttätestauksen. Kajaanin ammattikorkeakoulun osuus hankkeessa on selvittää Kainuun alueen vesisysteemien yleisimmät mikromuovilähteet ja kulkeutumisreitit sekä testata uusia suodatusmateriaaleja mikromuovien poistoon. Hankkeen kenttätestit toteutetaan vesienkäsittelylaitoksilla.

Hankkeen yhteydessä valmistellaan myös laitteiston kaupallistamista, sillä uudelle teknologialle on kysyntää yrityksissä ja teollisuudessa.

”Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokymppi käsittelee paljon muovia sisältäviä jätteitä. Nykyisin ei ole tietoa, mistä ja miten paljon mikromuovia kulkeutuu jätekeskuksen alueelta vesistöihin, sanoo ympäristöpäällikkö Eero Piirainen Kainuun jätehuollon kuntayhtymästä Ekokympistä.

”Nykyisin vedenpuhdistamoilla ei ole mahdollisuutta seurata sitä, miten esimerkiksi erilaiset prosessin olosuhdetekijät vaikuttavat mikromuovipitoisuuksiin. Suuntaa antava, jatkuvatoiminen sekä kenttäkelpoinen mittaus yhdistettynä puhdistamoprosessin mittaustietoihin voisi mahdollistaa tämän”, toteaa puolestaan toimitusjohtaja Annika Hämäläinen Teollisuustaito Oy:stä.

Hanke on kaksivuotinen ja budjetiltaan 396.000 €. Hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus EAKR rahoituksen kautta sekä Valmet Automation Oy, Kaiku ympäristö Oy ja Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokymppi.

Hanketta esitellään median edustajille tarkemmin Oulun yliopiston Mittaustekniikan yksikössä Kajaanissa 30.10.2020 klo 10:00-11:00 (Kehräämöntie 7, 87400 Kajaani)

Oulun yliopiston Kajaanin Mittaustekniikan yksikkö (MITY) on Kajaanissa sijaitseva Oulun yliopiston mittaustekniikan kehittämiseen keskittyvä yksikkö, joka tekee korkeatasoista tutkimusta ja tarjoaa palveluita sekä Kainuun yrityksille että globaaleille toimijoille. Yksikkö toimii kahdella sovellusalueella: cleantech sekä terveys ja hyvinvointi. Mittaustekniikan yksikössä toimii noin 40 korkeasti koulutettua tutkijaa ja mittaustekniikan ja analytiikan ammattilaista.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Jukka Räty (MITY), jukka.raty(at)oulu.fi (mittaustekniikka)
Tutkimuspäällikkö Jarkko Räty (MITY), jarkko.raty(at)oulu.fi (kaupallistaminen)
Projektipäällikkö Outi Laatinen (KAMK), outi.laatikainen(at)kamk.fi (mikromuovilähteet)

20201021
Hewlett Packard Enterprise (HPE) toimittaa LUMI EuroHPC supertietokoneen Kajaaniin


Maailman nopeimpiin kuuluva supertietokone, LUMI EuroHPC rakennetaan CSC:n datakeskukseen Kajaaniin.

EuroHPC-yhteisyritys on valinnut tarjouskilpailussa supertietokoneen järjestelmätoimittajaksi Hewlett Packard Enterprisen (HPE), jonka laitebrändinä on HPE Cray EX -supertietokone.

Lisätietoja aiheesta on saatavilla CSC:n uutisista.

20200724
PERUTTU - CEMIS 10v -juhlaseminaarit 5-6.11.2020


Valitettavasti CEMIS 10v -tapahtumat perutaan ja siirretään ensi vuodelle koronatilanteen ja Kajaanin saavutettavuusongelmien vuoksi.

Yritetään uudelleen, kun tilanne selkiytyy.

Ilmoitamme uudesta ajankohdasta eri kanavoissa

_________________________________

Tervetuloa juhlistamaan CEMIS mittaus- ja tietotekniikan tutkimus- ja koulutuskeskuksen 10-vuotistaivalta!

Kainuun kansainvälistä mittaus- ja tietotekniikan huippututkimusta juhlitaan kaksipäiväisessä tapahtumassa 5.-6.11.2020. Ensimmäisenä päivänä torstaina pidetään teemakohtaiset seminaarit koostuen Ympäristömittauspäivästä ja urheilu- ja hyvinvointitutkimuksen seminaarista. Seminaarien poikkileikkaavana teema on data ja sen rooli em. alueilla.

Varsinainen CEMIS 10v -juhlaseminaari pidetään perjantaina aamupäivällä, ja tätä seuraa kohdevierailu CSC:n LUMI EuroHPC supertietokoneen konesaliin. Torstai-iltana CEMISin historiaa ja seminaareja juhlistetaan juhlaillallisella!

Seminaarien puhujat, ohjelmat sekä ilmoittautumislinkki julkaistaan myöhemmin.

 

20200724
Kainuun Business Breakfast, perj. 21.8.2020 klo 8-9

Kainuulainen Yrittäjä! Tule mukaan Business Breakfastin verkostoon ja kerro, mitä Sinä haluat tulevilta aamiaistilaisuuksilta!

Verkostoituminen aloitetaan aamupalatarjoilulla Gastobar3:ssa jo kello 7:30 ja sitä voi jatkaa tiloissa kello 10 saakka.

Ensimmäiset alustukset pitävät Päivi Tikkakoski Valmet Automation Oy:n tuotekehityksen verkostoitumisesta ja
Tuomas Laatikainen CSE Entertainment Oy:n matkasta kansainvälisille markkinoille.

Ohjelma:
7.30: Aamupala tarjoilu alkaa
8.00: Alustuspuheenvuorot
8.30-9.00: Keskustelua aamun teemoista ja ideoista tapahtuman jatkolle

Tilaisuuden järjestävät CEMIS, Kainuun liiton ELMO- sekä Kainuun Edun I4B hankkeet.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Kainuun Edun tapahtumakalenterin kautta.

20200706
CEMISin uudet verkkosivut julkaistu

Olemme uudistaneet verkkosivujemme ilmeen ja päivittäneet sisältöä uudella materiaalilla. Toivottavasti löydät tarvitsemasi tiedon nopeammin ja helpommin uusituilta sivuilta.

Otamme mielellään vastaan palautetta sivujen toiminnasta ja kehittämisehdotuksia jatkolle sähköpostilla info[at]cemis.fi.

20200326
CEMIS 2018 -toimintakertomus saatavilla

CEMISin vuoden 2018 toimintakertomus on nyt saatavilla sähköisessä muodossa. Voit lukea sen täältä.

20200131
BIOFEGG-seminaari ja -verkostoitumistapahtuma KAMKilla 18.2.2020

Milloin: 18.02.2020 , klo 11:45-16:15
Missä: Kajaanin ammattikorkeakoulu, TAITO 1 auditorio

Biogas for Future Electric and Gas Grids – BIOFEGG on yhteiseurooppalainen energia-alan tutkimus- kehitys ja innovaatiohanke bioenergian alalla, joka kuuluu ERA-NET ohjelmaan. Hankkeen innovaatio-, tutkimus- ja kehitystoiminnan keskeinen ydin on biokaasun jalostaminen jakeluverkkoon ja ajoneuvokäyttöön sopivaksi biometaaniksi. Hankkeessa on mukana yliopistoja, tutkimuslaitoksia ja yrityksiä Itävallasta, Ruotsista ja Suomesta. Kolmevuotinen hanke toteutetaan yhteishankkeena, mutta rahoittajina toimivat kansalliset rahoittajat osallistujamaista.

Tutkimuslaitos- ja yliopistohankkeissa tutkitaan mm. geopolymeerien (alkali aktivoituvat luonnon mineraalit, sekä teollisuuden sivuvirrat) hyödyntämistä epäpuhtauksien poistoon. Itävallan tutkimuskumppaneiden pääfokus on lisätä ymmärrystä terpeeneistä. Terpeenit ovat haihtuvia orgaanisia aineita joita on biokaasussa. Tutkimuksissa hankitaan tietoa, kuinka niitä voidaan mitata ja tunnistaa biokaasussa, miten niitä syntyy ja miten niihin voidaan vaikuttaa. Lisäksi tutkitaan biokaasuun toimialana liittyvää lainsäädäntöä, sekä biokaasun puhdistukseen liittyviä sosioekonomisia ja regulatorisia vaikutuksia. Luulajan teknillinen yliopisto tutkii hankkeessaan mahdollisuuksia optimoida prosessin alkuvaihetta syötteen hyödyntämisen lisäämiseksi ja siloksaanien hävittämiseksi.

BIOFEGG-hanke järjestää seminaarin, jossa esitellään hankkeen tuloksia ja keskustellaan biokaasu teollisuuden mahdollisuuksista ja haasteista.

Tapahtuma on ilmainen, mutta rekisteröityminen vaaditaan.

Tule verkostoitumaan!

Ohjelma on nähtävissä täältä.

20200114
Kajaanin Business Breakfast, 1. tapahtuma - SIIRRETÄÄN koronatilanteen vuoksi

Yrittäjä/yrityksen edustaja: Tule mukaan käynnistämään Kainuun Business Breakfast -toimintaa.

Tervetuloa verkostoitumaan Business Breakfastiin 18.3. ja kerro, mitä Sinä haluat tulevilta aamiaistilaisuuksilta!

Ensimmäisessä tapaamisessa ke 18.3 klo 8:00 alustukset pitävät Päivi Tikkakoski Valmet Automation Oy:n tuotekehityksen verkostoitumisesta ja Tuomas Laatikainen CSE Entertainment Oy:n matkasta kansainvälisille markkinoille.

CEMIS, Kainuun liiton ELMO- sekä Kainuun Edun I4B hankkeet tarjoavat sinulle aamupalan ravintola Sulossa  alkaen klo 7:45

Lataa esite tästä

20191221
CEMIS mukana Big Fridayssa Kajaanihallilla 25.1.2019


CEMIS on mukana Kainuun Yrittäjien järjestämässä kohtaamistapahtumassa Kajaanihallilla 25.1.2019.

Big Fridayn kautta tuodaan esille kainuulaista, kansainvälisen tason osaamista sekä kannustetaan luomaan verkostoja.

Big Fridayssa innostavien puhujien lisäksi ääneen pääsevät myös osallistujat itse. Rennon letkeässä ilmapiirissä ei pönötetä, vaan yhdistetään hyöty ja huvi.

Big Friday on maksuton tapahtuma kaikille yrittäjille, yrittäjyydestä kiinnostuneille, aktiivisille toimijoille ja uusia näkemyksiä kaipaaville persoonille.

Tervetuloa vierailemaan CEMISin keitaalla ja tutustumaan toimintaamme ja palveluihimme!

Lisätietoa tapahtumasta ja ilmoittautuminen: bigfriday.fi.

20191104
Jatkuvatoimisten ympäristömittalaitteiden validointi ja sen haasteet -koulutus

Kajaanin yliopistokeskus järjestää Jatkuvatoimisten ympäristömittalaitteiden validointi ja sen haasteet -koulutuksen. Koulutuksen tavoitteena on kasvattaa osaamista jatkuvatoimisten mittalaitteiden validoinnista ja siihen liittyvistä haasteista. Kohderyhmänä ovat mittalaitteita valmistavat yritykset sekä opetus- ja tutkimuslaitokset

Ajankohta: 12.12.2019 (klo 8:30-16)

20190607
Kajaaniin sijoitetaan yksi maailman tehokkaimmista supertietokoneista

CSC:n Kajaanin datakeskukseen sijoitetaan huippunopea yhteiseurooppalainen tutkimuskäyttöön tuleva supertietokone. Kone on noin kymmenen kertaa tehokkaampi kuin Euroopan tehokkain nyt julkisessa käytössä oleva supertietokone. Asiasta päätti EU:n jäsenmaiden ja komission yhteisyritys, EuroHPC Joint Undertaking. Päätös tuo merkittävää lisäarvoa Suomen ja koko Euroopan tutkimukselle, osaamisen kehittämiselle, työllisyydelle ja kilpailukyvylle. Lisäksi se tarjoaa puitteet, joilla Suomi vahvistaa asemaansa yhtenä datavetoisen talouden edelläkävijöistä.

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy on CEMISin jäsen.

Lisätietoja aiheesta saat seuraavista linkeistä:

20190304
Tervetuloa Ympäristömittauspäiville 20.-21.3.2019 Vuokattiin

Ympäristömittauspäivät toteutetaan jo 12. kerran KAMKin, CEMISin, SYKEn ja FWF:n yhteistyönä – tällä kertaa Vuokatin mukavissa maisemissa 20. – 21.3.2019.

Tämän vuoden teemana on Digital water – Etua vesienhallinnan digitalisaatiosta. Digitalisaatio muokkaa vauhdilla myös vesialaa ja tuo mahdollisuuksia uudistaa toimialaa sekä liiketoimintarakenteiden että teknologiaratkaisujen kannalta. Kohdennetuissa teemasessioissa nostetaan esiin patoturvallisuus ja siihen liittyvät mittausratkaisut, sekä kuullaan ajankohtaisia asioita kaivosten vesienhallinnasta. Tarjolla on myös ekskursio mielenkiintoiseen teollisuuskohteeseen.

Lisätietoja löytyy täällä.

20181022
CEMIS 2017 -toimintakertomus saatavilla

CEMISin vuoden 2017 toimintakertomus on nyt saatavilla sähköisessä muodossa. Voit ladata sen täältä.

20181009
CEMIS osallistuu vesialan delegaatiomatkalle Kiinaan


Delegaatiomatkan järjestää maa- ja metsätalousministeriö, ja sille osallisuu noin 10 suomalaista yritystä ja organisaatiota. Delegaatiolla on useita vierailuja vesialan kohteisiin Nanjingissa, ja sieltä matka jatkuu Pekingiin, jossa delegaatio osallistuu Kiinan ja Euroopan unionin vesiyhteistyötä tukevan China Europe Water Platformin (CEWP) korkean tason konferenssiin. Pekingissä suomalaista teknologiaa ja ratkaisuja esitellään myös kiinalaisille sijoittajille ja viranomaisille, mukaan lukien Kiinan vesivarainministeri Mr. E Jingping.

CEMISistä matkalle osallistuvat johtaja Mikko Kerttula, ryhmäpäällikkö Petri Koponen VTT-MIKESistä ja tutkimuspäällikkö Jarkko Räty, Oulun yliopiston Mittaustekniikan yksiköstä.

20180510
CEMIS-seminaari - IPR- ja lakiseminaari tutkijoille, aloittaville yrityksille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille


Aika:           Torstai, 30.8.2018, klo 8:30 – 16:00
Paikka:        Original Sokos Hotel Valjus, Kajaani

CEMIS järjestää yhdessä Berggren Oy:n ja Asianajotoimisto Norra Oy:n kanssa IPR- ja lakiseminaarin ajankohtaisista aiheista kuten keksintöjen, tavaramerkkien, brändien ja muotoilun suojaamisesta, uudesta liikesalaisuuslaista ja millaista tukea yritys voi saada IPR:n suojaamiseen ja kaupallistamiseen.  Tilaisuuteen on mahdollista varata oma keskusteluaika paikalla oleville asiantuntijoille.

Ilmoittaudu seminaariin 20.8.2018 mennessä.

20180313
Beijing Sport Universityn edustajia Vuokatissa


Kahdeksan Beijing Sports Universityn edustajaa aloitti tutustumisen talvilajeihin tammikuun lopussa Vuokatissa. Vierailu jatkuu maaliskuun loppuun. Vierailu on osa Jyväskylän yliopiston ja Beijing Sports Universityn yhteistyöprojektia, jossa Beijing Sports Universityn edustajat ovat puoli vuotta Jyväskylän yliopiston vieraana päivittämässä talviurheiluun liittyvää osaamistaan.

Voit lukea Jyväskylän yliopiston tiedotteen kokonaisuudessaan täältä.

Vuokatin liikuntateknologian maisterikoulutukseen on parhaillaan haku päällä ja hakuaika
loppuu 28.3.2018. Lisätietoja koulutuksesta täältä.

20180214
CEMIS osallistuu ministeri Sampo Terhon vienninedistämismatkalle Kiinaan


Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon johtama vienninedistämismatka keskittyy Kiinan ja Suomen väliseen yhteistyöhön talviurheilussa. Kiina on kehittämässä omaa talviurheilukulttuuriaan valmistautuessaan tuleviin vuoden 2022 talviolympialaisiin, jotka järjestetään Pekingissä ja Zhangjiakoussa. Ennen olympialaisia Kiinan tavoitteena on tutustuttaa kansaa laajasti talviurheilulajeihin. Tavoite on, että 300 miljoona kiinalaista voisi kokeilla talviurheilulajeja. Tämä tarjoaa huikeita mahdollisuuksia yrityksille, jotka pystyvät toimittamaan tuotteita ja ratkaisuja tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Kiina tarvitsee sekä infrastruktuuria että koulutusta talviurheiluun liittyen, mutta myös kuluttajatuotteita ja -palveluita houkuttelemaan uusia harrastajia talvilajeihin.

Team Finlandin järjestämä matka Kiinaan tapahtuu 25.-30.3.2018 ja kohteena ovat Harbin ja Peking.

CEMISistä matkalle osallistuu johtaja Mikko Kerttula ja CBD-tiimin vetäjä Anas Al Natsheh. Matkan aikana esitellään CEMISin urheiluun ja hyvinvointiin liittyviä teknologioita ja ratkaisuja useissa tilaisuuksissa ja tapaamisissa.

20171220
Uusin Mittari on julkaistu


Uudessa Mittarissa on katsaus CEMISissä ajankohtaisiin vesi- ja kiertotalous -teeman tekemisiin.
Voit ladata uuden Mittarin täältä.

20171124
CEMIS Business Development etsii tutkijoita


Projektitutkija ajalle 1.1. – 31.12.2018 / Project researcher 1.1. – 31.12.2018

Hakuaika alkaa: 24.11.2017
Hakuaika päättyy: 8.12.2017 klo 16:00
Palkka: AVAINTES 2014-17
Työn luonne: Kokoaikatyö
Työsuhteen kesto: Määräaikainen
Työ alkaa: 1.1.2018

Projektitutkijan tehtäviin kuuluu projektien suunnittelu, hakemusten kirjoittaminen ja projektityöt erilaisten hankkeiden parissa, liittyen etenkin teknologian kaupallistamiseen ja teknologiamarkkinoiden tutkimukseen. Projektitutkija ottaa yhteyksiä ja tekee yhteistyötä eri teollisuudenalojen kanssa kansallisesti sekä kansainvälisesti useisiin Euroopan, Etelä-Amerikan, Lähi-Idän sekä Aasian maihin liityen. Projektitutkijan tulee käsitellä ja tiivistetää laajoja määriä markkinatietoa rajoitetun ajan puitteissa. Tarjoamme mahdollisuuden työskennellä dynaamisessa ympäristössä useiden mielenkiintoisten projektien kanssa.

Edellytämme:

  • ylempi korkeakoulututkinto tai lähellä valmistumista

Odotamme:

  • Kokemusta teknologialiiketoiminnan markkinoista ja teknologian kaupallistamisesta
  • Kokemusta alkavien yritysten tai start-up yritysten toiminnasta
  • Erinomaista englannin kielen taitoa (puhuttu ja kirjallinen)
  • Kokemusta tiimityöskentelystä ja myös itsenäisestä työskentelystä

Arvostamme:

  • Kokemusta projektihakemusten ja raporttien kirjoittamisesta, analyyttisyytä, korkeaa motivaatiota ja organisointikykyjä
  • Vieraiden kielten kuten espanjan, arabian tai venäjän tuntemusta

Pyydämme hakijaa liittämään hakemukseen englanninkielisen motivaatiokirjeen sekä ansioluettelon. Liitteeksi myös työtodistukset (englanniksi tai suomeksi).

Lisätietoja antaa Anas Al Natsheh, puh.044 7101228, sähköposti: anas.alnatsheh[at]kamk.fi

Voit hakea työpaikkaa suoraan kuntarekryn kautta ja lukea sieltä myös lisätietoja

20170906
Ympäristömittauspäivä 2017


Ympäristömittauspäivä 2017 järjestetään tänä vuonna 3.10.2017 SYKE:n tiloissa Helsingissä.

Tapahtuman järjestävät Suomen ympäristökeskus (SYKE), Luonnonvara- ja ympäristötutkimuksen yhteenliittymä (LYNET), CEMIS sekä Kajaanin ammattikorkeakoulu.

Tapahtuma on maksuton ja kielenä käytetään englantia.

Ympäristömittauspäivän ohjelman näet täältä.

20170817
CEMIS osallistuu CEWP (China Europe Water Platform) kansainväliseen vesitapahtumaan Turussa 21-22.9.2017

CEWP (China Europe Water Platform) on Euroopan unionin ja Kiinan vesivaraministeriön välinen vesialan hallinnon, tutkimuksen ja yritysten yhteistyöverkosto. Turun tapahtuma sisältää ministeritason vuosikokouksen ja yritystapahtuman näyttelyosastoineen.

CEMIS, CBD ja VTT esittelevät tilaisuudessa CEMIS-toimintaa ja spinoff-yrityksiä.

Tapahtuma on ilmainen, mutta vaatii rekisteröitymisen. Lisätietoja ja ohjelma on saatavissa täältä.

20170605
Tutustu CEMISin vesienhallinnan ratkaisuihin


CEMIS auttaa teollisia ja kunnallisia vedenkäyttäjiä innovatiivisilla on-line mittausteknologioilla ja vesienpuhdistusjärjestelmillä. Kilpailuetunamme on yhdistää CEMISin tutkimusyksiköiden osaaminen uusiksi teknologioiksi.

Uuden esitteen löydät täältä.

20170510
CEMIS 2016 -toimintakertomus saatavilla


CEMISin vuoden 2016 toimintakertomus on nyt saatavilla sähköisessä muodossa. Voit ladata sen täältä.

20170407
CEMIS vahvistaa asemaansa teknologian kaupallistamisessa ja kansainvälisissä verkostoissa

Anas Al Natsheh , KAMKin TKI yli-opettaja ja CEMISin johtava liiketoiminnan kehitysasiantuntija on valittu Technology Innovation International (TII) järjestön hallitukseen 24.3.2017.

TII on Eurooppalainen, Luxemburgissa sijaitseva itsenäinen teknologiansiirtojärjestö innovaatiokehittämisen asiantuntijoille. Järjestö luo jäsenilleen mahdollisuuden jakaa ammatillista osaamista ja hyviä käytänteitä sekä edistää liiketoimintamahdollisuuksia ja tukee jäseniään teknologiansiirrossa ja innovaatiotehtävissä.

Technology Innovation International –www.tii.org.

20170316
CEMISin uudeksi johtajaksi valittu tekniikan tohtori Mikko Kerttula

Tekniikan tohtori Mikko Kerttula on valittu CEMISin uudeksi johtajaksi 1.4.2017 alkaen. Tehtävä on nelivuotinen. Kerttulalla on vahva kokemus tutkimus- ja yritysmaailmasta. Viime vuosina hän on työskennellyt sekä kansainvälisissä että aloittelevissa start-up-yrityksissä.

”Toivon, että osaamiseni ja kokemukseni vahvistaa CEMISiä sekä kotimaisena että kansainvälisenä toimijana, ja tekee siitä halutun kumppanin valituilla osaamisalueilla”, tekniikan tohtori Mikko Kerttula sanoo. Hän kertoo aloittavansa tehtävän CEMISissä innokkaana ja uteliaana. ”Keskuksen toiminta on terveellä pohjalla ja tästä on hyvä jatkaa valitun strategian kanssa. Toimintaympäristö on laaja sekä sidosryhmien että osaamisalueiden suhteen, mikä tuo mielenkiintoista haastetta tehtävään. Odotan kovasti tutustumista keskuksen toimintaan, uusiin ihmisiin ja teknologioihin”, Kerttula jatkaa.

Kerttula näkee, että Kainuulla on pitkät ja ihailtavat perinteet mittaustekniikassa. ”Näitä perinteitä tulee ylläpitää ja vahvistaa edelleen niin, että voimme varmistaa osaamisen tason jatkossakin ja eri toimijoiden kiinnostuksen meitä kohtaan”. Kerttulan mukaan pitkään jatkunut taantuma, työttömyys ja vahva muuttoliike kasvukeskuksiin aiheuttavat suuria haasteita monille maakunnille. Toisaalta kehitys ja muutos luovat myös uusia mahdollisuuksia. ”Työ ja liiketoiminta eivät ole enää paikkasidonnaista ja kansainvälisillä markkinoilla voi menestyä myös kasvukeskusten ulkopuolelta. Lisäksi luontoarvoja ja palveluja arvostetaan yhä enemmän. Näiden muutosten johdosta Kainuulla on hyvät mahdollisuudet menestyä ja kasvaa myös tulevaisuudessa”, Kerttula jatkaa edelleen.

CEMISiä sen perustamisesta lähtien johtanut Risto Oikari on siirtynyt Kajaanin ammattikorkeakouluun kone- ja kaivostekniikan yliopettajan tehtävään.

20170124
CEMIS Pollutecissa 29.11 - 2.12.2016

CEMIS jatkaa työtään kainuulaisen teknologian viennin edistämisen parissa. CEMIS piti osastoa Ranskan Lyonissa järjestetyillä Pollutec-ympäristömessuilla 29.11–2.12.2016. Pollutec on suuri messutapahtuma, jossa oli tänä vuonna 2200 näytteilleasettajaa ja yli 60,000 vierasta neljän päivän aikana.

20161011
CEMIS-seminaari 2016

Tervetuloa kuulemaan Mittaus- ja tietojärjestelmien tutkimus- ja koulutuskeskus CEMISin toiminnasta ja tuloksista CEMIS-seminaariin 2016 lokakuun 20. päivänä Kajaanissa. Seminaarissa kuulemme CEMISin lupaavimmista tuloksista ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Tilaisuuden taukojen aikana, sekä tilaisuuden päätteeksi on mahdollista tutustua CEMIS toimijoiden toimintaan ja teknologioihin seminaarin yhteydessä olevassa esittelyluokassa.

Ilmoittaudu seminaariin tästä.

OHJELMA
8.30 – 9.00 Aamukahvi
9.00 – 9.10 Seminaarin avaus
9.10 – 9.30 Ratkaisuja biotalouteen ja kaivosteollisuudelle sekä terveydenhuoltoon ja
hyvinvointiin Professori Vesa Virtanen, CEMIS-Oulu, Oulun yliopisto
9.30 – 9.50 Vuokatti urheilija- ja urheiluvälinetestauksen keskuksena
Hankekoordinaattori Anni Hakkarainen, Vuokatin liikuntateknologian yksikkö, Jyväskylän yliopisto
9.50 – 10.10 Maailman pohjoisin mittanormaalilaboratorio
Tutkimusryhmäpäällikkö Petri Koponen, VTT MIKES Metrologia
10.10 – 10.50 Kahvitauko ja CEMISin tulosten demonstraatiot
10.50 – 11.10 Kansainvälinen teknologialiiketoiminta ja älykkäät ratkaisut (esitys
englanniksi) TKI-yliopettaja Anas Al Natsheh, Kajaanin ammattikorkeakoulu
11.10 – 11.30 Data-analytiikasta uutta voimaa CEMISiin ja Kajaanin seudulle
Kehityspäällikkö Aleksi Kallio, CSC
11.30 – 12.10 Yhteenveto ja keskustelu
Risto Oikari, johtaja, CEMIS
12.10 – 13.30 CEMISin tulosten demonstraatiot ja kevyt lounas

20160901
CEMIS vahvistaa data-analytiikan asiantuntijuuttaan – CSC liittyy mukaan

Mittaustekniikan ja tietojärjestelmien tutkimus- ja koulutuskeskus CEMIS uudistuu. Tuore yhteistoimintasopimus allekirjoitettiin Kajaanin yliopistokeskuksen avajaisten yhteydessä strategiaryhmän kokouksessa keskiviikkona 31. elokuuta.

Uutena jäsenenä CEMISiin liittyy CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy. Lisäksi keskuksen perustamissopimus päivitetään huomioimaan organisaation rakenteelliset muutokset ja Measurepolis Development Oy:n sulautuminen Kajaanin ammattikorkeakouluun.

– CSC:n liittyminen CEMISiin vahvistaa keskuksen osaamista data-analytiikassa. CEMIS on ollut vahva toimija uusien mittalaitteiden kehittäjänä, mutta viime aikoina on lisääntynyt tarve pystyä käsittelemään ja jalostamaan mittalaitteiden antamaa tietoa. Measurepolis Development Oy:n sulautuminen Kajaanin ammattikorkeakouluun ja osaksi CEMIStä taasen vahvistaa kykyämme tuottaa uuden teknologian lisäksi Kainuuseen mittaustekniikan alan liiketoimintaa, sanoo CEMISin johtaja Risto Oikari.

– CEMISin hankkeissa tuotetaan valtavat määrät mittausdataa, jonka analysoiminen vaatii osaamista ja resursseja, joita CSC:llä puolestaan on tarjota. Yhteistyö CEMISin kanssa tukee tavoitteitamme rakentaa Kajaaniin yksi Suomen merkittävimmistä data-analytiikan osaamiskeskittymistä, sanoo CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

CEMIS jatkaa kunnianhimoisilla tavoitteilla, joista keskeisimpiä on uuden liiketoiminnan synnyttäminen sekä kansainvälisen T&K-yhteistyön ja -rahoituksen selkeä lisääntyminen. Jatkamme CEMISin toimijoiden välisen yhteistyön tiivistämistä, Oikari kertoo.

CEMIS keskittyy jatkossa kolmeen painopistealueeseen: online-mittausratkaisut prosessiteollisuuden, erityisesti biotalous- ja kaivannaisalan sekä ympäristömonitoroinnin tarpeisiin (Cleantech), mittaus- ja testausratkaisut liikunnan, hyvinvoinnin ja terveydenhuollon sovelluksiin hyödyntäen sensori-, peli- ja simulaattoriratkaisuja (Sport and Wellbeing), sekä kansainvälisen teknologialiiketoiminnan kehittäminen CEMISin teknologiaosaamisen pohjalta yhteistyöyritysten kanssa (International Technology Business).

20160603
CEMIS 2015 -vuosikertomus saatavilla


CEMISin vuoden 2015 toimintakertomus on nyt saatavilla sähköisessä muodossa. Voit ladata sen täältä.

20160519
AIKOPA järjestää yhteistyössä CEMISin kanssa mittaajan ja kalibroijan ammattitutkintokoulutuksen

Mittaajan ja kalibroijan ammattitutkinto

Mittaajan ja kalibroijan ammattitutkinto on tarkoitettu prosesi-teollisuudessa mittaus- ja mittausvälineiden kalibrointitehtävissä toimiville ja niihin hakeutuville. Mittaajan ja mittauslaitteiden kalibroijan työtehtävien lisäksi mittaajan ja kalibroijan ammatti-tutkinnon mukaista pätevyyttä tarvitsevat mm. mittauslaitevastaavat ja laboratorioissa työskentelevät.

Tutkinnosta on hyötyä sekä työntekijöille että työnantajalle.

  • Suorittamalla tutkinnon lisäät tietojasi ja taitojasi sekä saat todistuksen osaamisestasi.
  • Työnantaja saa osaavampaa ja motivoituneempaa henkilökuntaa.
  • Mittausten luotettavuus ja jäljitettävyys paranevat.
  • Yrityksen luotettavuus lisääntyy.

Mittaajan ja kalirboijan ammattitutkintoon valmistava koulutus

Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut AIKOPA tarjoaa Mittaajan ja kalibroijan ammattitutkinnon osiin valmistavaa koulutusta. Koulutuksessa osallistujat perehdyttävät laaja-alaisesti mittaustekniikan perusteisiin, SI-järjestelmään, mittaus epävarmuuteen, jäljitettävyyteen sekä erilaisten laitteiden kalibrointiin.

20160425
Etähoitoteknologian avulla voidaan tuoda palveluja ja turvallisuuden tunnetta koteihin

Digitalisaatio vaikuttaa vauhdilla myös terveydenhoitoon. Kotiin asennetut tai puettavat seuranta- ja mittauslaitteet voivat muuttaa kuvaa, ääntä ja muita tietoja biteiksi ja tavuiksi ja tuottaa yksilöllistä tietoa hoidon suunnitteluun. Teknologian avulla voidaan myös lisätä turvallisuuden tunnetta. Älykkäät laitteet pystyvät ennakoimaan vaikkapa kaatumisen tai sairastumisen riskejä yksilöllisesti kerätyn tiedon perusteella. Älykäs teknologia voisi auttaa palveluntuottajia tarjoamaan yksilöllisempiä ja paremmin saavutettavia palveluja. Etähoidon teknologiaa ei hyödynnetä kotihoidon tarpeisiin siinä laajuudessa kuin olisi jo mahdollista.

Kajaanin ammattikorkeakoulussa valmistunutta tutkimusta varten haastateltiin kymmentä henkilöä Kainuusta sekä Oulusta. Lisäksi kotihoidon palveluntuottajille suunnattuun kyselyyn vastasi 22 henkilöä. Tutkimus on opinnäytetyö teknologiaosaamisen johtamisen koulutusohjelmassa (Insinööri (YAMK)). Tutkimuksen toimeksiantaja CEMIS. Tutkimus on osa Kajaanin ammattikorkeakoulun toimintaa suuntaavaa älykkäät ratkaisut -teemaa.

Opinnäytetyön voit ladata Theseuksesta.

20160211
10. Ympäristömittauspäivät Vuokatissa 11.-12.4.2016

Järjestyksessään 10. Ympäristömittauspäivät järjestetään tutussa ympäristössä Sotkamon Vuokatissa, Katinkullan kylpylähotellissa. Juhlavuoden teemana on ”Mittaamattoman arvokas vesi”. Tapahtumassa pohditaan mm. vesien mittaamista osana kiertotalouden kehitystä ja vesienkäsittelyn teknologiaratkaisuja teollisuudessa ja vesihuollossa. Myös arvoaineiden talteenotto ja sen prosessin välineet ja mittarit ovat aihelistalla.

Puhujina on vesienkäsittelyalan Suomen keskeisimpiä tutkimuksen ja teollisuuden edustajia. Juhlavuoden kunniaksi luodaan myös katsaus kuluneisiin 10 vuoteen; millaista kehitystä on tapahtunut sitten ensimmäisten Ympäristömittauspäivien?

Tapahtuman järjestää tuttuun tapaan Measurepolis Development Oy ja CEMIS. Tiedossa on siis 2 päivää tiukkaa asiaa, mutta myös viihdettä leikkimielisten hiihtokilpailujen muodossa, sekä Kainuulaista kulttuuria Konsta Pylkkäsen merkeissä, Konstan kotikunnailla.

20160208
CEMISin teknologiaa kaupallistetaan Meoline Oy:ssä

CEMIS-Oulun tutkimusryhmä on kehittänyt pieniä metallipitoisuuksia mittaavan laitteen ja pilotoinut sitä kaivosteollisuudessa. Syntynyt innovaatio kaupallistetaan uuden start-up yrityksen Meoline Oy:n kautta ja sen tavoitteena on kehittää mittalaite globaaleille markkinoille. Tutkimusta on tehty Kainuun ELY-keskuksen, Kainuun liiton ja innovaatiorahoituskeskus Tekesin rahoituksella. Kaupallistamisen valmistelussa hyödynnettiin CEMIS business development yksikköä.

Metallipäästöt kuormittavat vesistöjä. Metallipitoisuuksien säännöllisellä mittaamisella päästöjä voidaan kuitenkin vähentää merkittävästi. Lisäksi tavoitteena niin asiakkailla kuin yrityksellä on luoda ns. Early warning – konsepti, jossa hälytys lähtee välittömästi, kun pitoisuus ylittää asetetun rajan. Laitteessa ja palvelukonseptin luonnissa otetaan huomioon myös laitteen toimintavarmuuteen, huollettavuuteen ja ylläpitoon liittyvät tekijät, jotka ovat monessa jatkuvatoimisissa ympäristömittauksissa haasteita.

Nyt käytössä on prototyyppi, joka toimii Suomen vaativassa arktisessa ilmastossa. Sille on löytynyt kiinnostuneita loppukäyttäjäasiakkaita teollisuuden ja viranomaisten piirissä ulkomaita myöden. Ensimmäiset asiakkaat ovatkin Euroopassa ja Etelä-Amerikassa. Laitteisto kykenee mittaamaan jopa mikrogramma per litra pitoisuuksia metalleja erilaisista vesistä.

Lisätietoa: Jarkko Räty, CEO, jarkko(at)meoline.fi, +358 40 736 1415

20160203
Automaatio -seminaari 17.2.2016 Oulun yliopistolla


Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan Automaatio-tutkimusyhteisö järjestää yhdessä Suomen Automaatioseuran kanssa keskiviikkona 17.2. ajankohtaisen seminaarin Automaation tulevaisuus – pilviteknologiaa vai laitteisiin hajautettua älyä?. Tapahtumassa esitellään tulevaisuuden visioita, ratkaisuhakuisia ajatuksia ja tuoteideoita, jotka tähtäävät uusien tuotteiden ja liiketoiminnan aikaansaamiseen.

Seminaari on maksuton, ja se järjestetään Oulun yliopiston Saalastinsalissa, Pentti Kaiteran katu 1.

Ilmoittautuminen ja alustava ohjelma löytyy täältä.

20150911
CEMIS esillä Kainuu Connection -tapahtumassa Oulun yliopistolla

CEMIS toi aktiivisesti toimintaansa esille Oulun yliopistolla keskiviikkona 9.9.2015 järjestetyssä Kainuu Connection -tapahtumassa, jossa esiteltiin Kainuun työmahdollisuuksia opiskelijoille. CEMISillä oli esillä Kajaanin ammattikorkeakoulun kaivosvesikäsittely -demo, sekä CEMIS-Oulun kehittämä metallien mittauslaite, MEAN. Mukana oli myös Athene Exergaming – liikuntasimulaattori.

20150529
Kansainvälinen hiihtokongressi tuo Vuokattiin alan asiantuntijoita ja tutkijoita

Kiinnostus pohjoismaiseen hiihtolajitutkimukseen kokoaa eri alojen asiantuntijoita 3rd International Congress on Science and Nordic Skiing (ICSNS 2015) -kongressiin Vuokattiin 5.–8.6.2015.

Kongressissa 55 tutkijaa 12 eri maasta tarkastelee monipuolisesti pohjoismaisten hiihtolajien nykyistä tutkimuskenttää. Tilaisuuden pääteemana on ”tieteestä käytäntöön”, jota käsitellään hiihdon Paralympiaurheilun, maastohiihdon biomekaniikan ja fysiologian, teknologian, lumilautailun, ampumahiihdon ja mäkihypyn sessioissa.

20150417
CEMIS-vuosikertomus 2014 saatavilla


CEMISin vuoden 2014 toimintakertomus on nyt saatavilla sähköisessä muodossa. Voit ladata sen täältä.

20150410
Athene Exergaming -artikkeli julkaistu Journal of Communication and Computer -lehdessä

Athene Exergaming artikkeli julkaistu Journal of Communication and Computer -lehdessä
Artikkeli Development of Exergaming Simulator for Gym Training, Exercise Testing and Rehabilitation on julkaistu Journal of Communication and Computer -lehdessä ja on sen ensimmäinen artikkeli.

Artikkelin voit lukea täältä.

20150217
CEMIS osallistuu PDAC messuille Torontoon maaliskuussa

CEMIS osallistuu PDAC International Convention, Trade Show & Investors Exchange tapahtumaan Torontossa 1-4.3.2015. PDAC convention on maailman johtava tapahtuma mineraalin etsintään liittyen.

CEMIS osallistuu tapahtumaan yhdessä Green Mining Finland toimijoiden kanssa.

Tervetuloa messuosastollemme 6201,6203, 6205!

20150206
Reaaliaikainen metallipitoisuuden mittalaite kehitetty CEMIS-Oulussa

Oulun yliopiston tutkimusryhmässä CEMIS-Oulussa on kehitetty uusi laite, jonka avulla teollisuudesta luontoon menevistä vesistä voidaan mitata metalleja reaaliaikaisesti.

Myös teollisuuden kiinnostus loppukäyttäjinä on kasvanut, koska kaupallisia ratkaisuja ei ole ja koska tarpeet ja lainsäädäntöön liittyvät vaatimukset kasvavat koko ajan. EHP-tekniikka Oy:n toimitusjohtaja Risto Hiljanen on ollut hankkeen ohjausryhmässä ja hän tiivistää markkinoilta tulevan sanoman:
”Teollisuudesta poistuvista vesistä pitäisi mitata metalleja jatkuvatoimisesti. Valmiita ratkaisuja ei ole globaalisesti saatavilla”

Tekes-rahoitteisen MEAN-hankkeen tuloksena on kehitetty sähkökemiaan perustuva mittalaite, jota on testattu useissa teollisissa kohteissa viimeisen vuoden aikana, erityisesti kaivannaisteollisuudessa. Samalla on tehty selvityksiä uuden liiketoiminnan kehittämisestä laitteen ympärille.

Hankkeessa syntynyt prototyyppi toimii Suomen vaativassa arktisessa ilmastossa ja jolle on löytynyt jo kiinnostuneita asiakkaita teollisuuden piirissä. Laitteisto kykenee mittaamaan jopa mikrogramma per litra pitoisuuksia kuparia, lyijyä ja elohopeaa vedessä. Hankkeen tekemissä kartoituksissa samankaltaista, vaativissa olosuhteissa toimivaa reaaliaikaista mittausta ei ole vielä markkinoilla. Tavoitteena on valita sopivin kaupallistamismalli lisensioinnin tai uuden perustettavan yrityksen muodossa ja tavoitteena on, että vuonna 2016 markkinoilla on kaupallinen ratkaisu teollisuusasiakkaille.

Tutkimushanke sai rahoituksen Tekesin kansallisesta ”Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa” -hausta. Korkean tason tutkimuksen lisäksi projektin aikana selvitetään mahdolliset hyödyntämispolut sekä lupaavin etenemisreitti ja -tapa. Lisäksi selvitetään idean hyödyntämistä perustettavien yritysten liiketoiminnassa tai sen kehittämistä uudeksi liiketoiminnaksi jo olemassa olevassa yrityksessä.

Hankkeen ohjausryhmässä on tutkimusorganisaation lisäksi ollut asiantuntijoina mm. liiketoiminnan kehittämisen ja alan markkinatuntemuksen omaavia huippuosaajia.

Lisätietoja: Jarkko Räty, tutkimuspäällikkö, jarkko.raty(at)oulu.fi

20150130
VTT MIKESin atomikello näyttää Suomen virallista aikaa Kajaanin Raatihuoneen torilla


VTT Oy:n tutkimusyksikön Mittatekniikan keskuksen, MIKESIn atomikelloon jäljitetty Raatihuoneen kello näyttää nyt Suomen virallista aikaa. MIKESin atomikellot sijaitsevat kahdessa toimipisteessä, Espoossa ja Kajaanissa, ja näin pyritään välttämään riskejä, jos esimerkiksi toiselle paikalle sattuu jotain.

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy ja Mittatekniikan keskus MIKES ovat yhdistyneet vuoden 2015 alusta. Nyt MIKES on yksi VTT:n tutkimusyksiköistä.

20140924
CEMIS esillä FinnMateria -messuilla 19-20.11 Jyväskylän Paviliongissa

Jyväskylän Paviliongissa järjestetään jo viidettä kertaa kansainväliset kaivosteollisuuden, metallinjalostuksen, kiviainesteollisuuden ja maarakentamisen FinnMateria -erikoismessut.

Vuoden 2012 messuilla oli 167 näytteilleasettajaa, ja vierailijoita messuilla kävi reilut 3300.

CEMIS osallistuu tänä vuonna FinnMateria -messuille yhdessä kainuulaisten toimijoiden kanssa.

CEMIS-Oulun tutkimuspäällikkö, FT Jarkko Räty pitää myös tietoiskun aiheesta ”on-line mittaukset kaivosteollisuudelle” keskiviikkona 19.11. klo 15:30 – 16:00

Tervetuloa osastollemme B-503!

20140825
CEMIS 2013 -vuosikertomus saatavilla


CEMISin vuoden 2013 toimintakertomus on nyt saatavilla sähköisessä muodossa. Voit ladata sen täältä.

20140723
CEMIS Seminaari Helsingissä 4.9.2014


Oletko kiinnostunut uusimmista mittaus- ja tietojärjestelmäratkaisuista?

Nyt on mahdollisuus jakaa hyviä käytänteitä, tavata toimijoita teollisuudesta ja tutkimuksesta, sekä kuulla uusista ideoista ja ajatuksista koskien mittaus- ja tietojärjestelmiä!

CEMIS mittausteknologia -seminaari Nordic Digital Business Summit (NDBS) -tapahtumassa saattaa yhteen asiantuntijat ja johtavat henkilöt sekä teollisuudesta, että tutkimuksesta. Seminaari tarjoaa loistavat puitteet kokemusten vaihtamiseen, tutkimustulosten esittämiseen ja ideointiin, sekä pyrkii luomaan uusia yhteistyöprojekteja uusimpien teknologioiden hyödyntämiseksi.

Seminaari sisältää:

  • CEMIS asiantuntijoiden esityksiä uusista mittaus- ja tietojärjestelmistä
  • Puhujia kahdesta Suomen johtajavasta huipputeknologian yrityksestä ja pääpuhujana on itävaltalaisen S:Can yrityksen toimitusjohtaja Andreas Weingartner
  • Mahdollisuuden jakaa hyviä käytänteitä teknologioiden ja osaamisen yhdistämiseen liittyen
  • Näyttelyn johtavista kaupallisista teknologioista
  • Uusia ideoita ja ajatuksia
  • Verkostoitumismahdollisuuksia

NDBS seminaarin hinta on 200€ + ALV, mutta kutsuvieraana tarjoamme teille 75% alennuskoodin seminaarin hinnasta.

Huomaathan, että paikkoja on rajattu määrä, joten olkaa mahdollisimman nopeasti yhteydessä CEMISiin (info(at)cemis.fi, +358 45 8420 100) saadaksenne alennuskoodin ja rekisteröitymislinkin.

20140711
Athene Exergaming -juttu Scan Magazinessä

Artikkeli ”Development of Exergaming Simulator for Gym Training, Exercise Testing and Rehabilitation” on julkaistu Journal of Communication and Computer -lehdessä ja on sen ensimmäinen artikkeli.

Lehti avautuu täältä ja artikkeli alkaa sivulta 66.

20140701
CEMIS suuntaa kohti Etelä-Amerikkaa


Suomalaisella kaivososaamisella on paljon tarjottavaa Etelä-Amerikan kaivosteollisuudelle. Suomessa löytyy osaamista kaivoksiin liittyvistä puhtaista teknologioista sekä yritys, että tutkimuspuolelta. CEMIS johtaja Risto Oikari vieraili Brasiliassa maalis- huhtikuun taitteesssa. Matkan tarkoituksena oli osallistua ympäristöministeri Ville Niinistön johtaman yritysvaltuuskunnan matkaan, jossa pääaiheina olivat suomalaisen cleantech -alan, kestävän kaivannaisteollisuuden, bioenergia-alan ja jätehuolto-osaamisen viennin edistäminen Brasiliaan. Lisäksi matkan tavoitteena oli tutkimus- ja kehitysyhteistyön tiivistäminen brasilialaisten toimijoiden kanssa.

CEMISin tavoitteena matkalla oli tutustua Brasilian kaivannaisteollisuuteen, luoda kontakteja brasilialaisiin alan tutkimuslaitoksiin ja yrityksiin, tuoda ympäristöministerille ja ympäristöministeriön virkamiehille tietoisuuteen CEMISin osaamista ympäristömonitoroinnin alalla, luoda yhteistyösuhteita muihin yritysvaltuuskuntaan osallistuneisiin suomalaisiin toimijoihin sekä vierailla Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteistyöyliopistossa, Rio de Janeiron valtiollisessa yliopistossa.

Huhtikuun lopussa CEMIS johtaja vieraili myös Chilessä, Federico Santamarian teknillisessä yliopistossa ja ExpoMin -messuilla. Matkan taustalla oli Suomen ja Chilen hallitusten välinen yhteistyösopimus. Työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistänyt suomalaisten ja chileläisten koulutuslaitosten, tutkimuslaitosten ja yritysten yhteistyöhön tähtäävän suunnittelun. Tässä yhteistyössä on myös mukana Tekes ja Tekesin Green Mining- ohjelma. CEMISin kaivososaamista on hyvä hyödyntää tämän yhteistyön toteuttamisessa.

Seuraava vierailu CEMISiltä Etelä-Amerikkaan tehdään elokuussa.

20140410
Athene Exergaming menestyi FIBO2014 - tapahtumassa Kölnissä

Kajaanin ammattikorkeakoulussa kehitetty Athene Exergaming palkittiin alan toiseksi parhaana uutena innovaationa maailman suurimmassa kuntoilun ja terveydenalan tapahtumassa. Kansainvälinen raati arvioi tuotteiden innovatiivisuutta ja uutuusarvoa. Athene Exergaming kisasi kategoriassa ”Interior and Design”. FIBO-tapahtuma järjestetään vuosittain Saksassa ja tänä vuonna Kölniin odotetaan lähes 100 000 kävijää. Näytteilleasettajia on noin 700 ympäri maailmaa.

Athene Exergaming on kuntosaleille ja kuntoutukseen kehitetty tuote, jossa kuntosalilaitteet, virtuaaliympäristöt ja pelit yhdistyvät erilaisissa kokoonpanoissa. Innovaatio tähtää syksyllä kansainvälisille kuntosalimarkkinoille. Tuotekehitysprojektin tärkeänä osana on kaupallistamisen valmistelu, mihin FIBO2014 -tapahtumasta haetaan vauhtia. Menestys herättää kansainvälistä huomiota ja avaa mahdollisuuksia laajoille markkinoille.

Projektipäällikkö Veli-Matti Nurkkala iloitsee ympäristön menestyksestä kilpailussa kovassa seurassa.
– ”Menestys FIBO:ssa on huikea saavutus 16 kuukautta kestäneelle ennakkoluulottomalle kehitystyölle. Athene Exergaming oli ainoa korkeakoulujen innovaatio, joka ylsi kilpailun finaaliin.”

Ympäristöä kehitetään Kajaanin ammattikorkeakoulun ja CEMIS-kehittämisohjelman Tekes- ja EU-rahoitteisessa hankkeessa yhteistyössä lukuisten yritysten sekä Jyväskylän, Oulun sekä Sendain yliopiston kanssa.

20140409
Made in Kainuu - elinkeinoelämän tapahtuma 4.-5.9.2014 päättää Kainuu Helsingissä -teemavuoden

Elinkeinoelämän tapahtuma on business to business -kutsutapahtumien kokonaisuus, jonka järjestäjinä ovat Kainuun Etu, CEMIS, Woodpolis sekä Kainuun Yrittäjät ja Helsingin Yrittäjät yhteistyössä Kainuun Liiton, Kajaanin ja Kuhmon kaupunkien sekä Helsingin kaupungin kanssa. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda Kainuu Helsingissä -tapahtumavuoden ja Made in Kainuun hengessä kainuulaista osaamista tunnetuksi ja luoda puitteet kotimaisten ja kansainvälisten yritysten, asiantuntijoiden ja päättäjien kohtaamisille.

Torstai 4.9. NORDIC DIGITAL BUSINESS SUMMIT 2014

Kainuun Edun järjestämä The Nordic Digital Business Summit 2014 kokoaa yhteen ICT-, datakeskus- ja gamification-toimialojen edustajat ympäri maailman jakamaan tietoa ja verkostoitumaan. Datakeskuksiin keskittynyt vastaava kansainvälinen tapahtuma järjestettiin Kainuussa syksyllä 2012. NDBS-tapahtumassa maailmanluokan puhujat esittelevät uusimpia teknologioita ja toimialojen mahdollisuuksia korostaen datakeskustoimialan ja pelillistymisen merkitystä. Puhujat kertovat, miten kaikenkokoiset yritykset eri liiketoimintasektoreilta voivat digitalisoida toimintaansa saadakseen kilpailuetua. Tapahtuman tarkoituksena on luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia, ja rekisteröityneillä osallistujilla on mahdollisuus verkostoitua luodakseen jotain aivan uutta. www.ndbs2014.com

Lisätietoja: Tuomo Tahvanainen, Kainuun Etu Oy 0445514585

Torstai 4.9. CEMIS-SEMINAARI 2014

CEMIS järjestää jo perinteeksi muodostuneen vuotuisen seminaarinsa yhdessä Nordic Digital Business Summit 2014 -tapahtuman kanssa. Seminaarissa esitellään mittausliiketoimintaa ja uusia mittausratkaisuja hyvinvoinnin, terveyden, urheilun, teollisuuden ja ympäristövalvonnan tarpeisiin. Lisäksi seminaarissa on esillä simulaattoriratkaisuja, joissa yhdistetään virtuaalitodellisuutta ja reaalimaailma.. Seminaariohjelma koostuu CEMIS:n asiantuntijoiden pitämistä mittaus- ja tietotekniikan esityksistä, kansainvälisenä pääpuhujana on itävaltalainen Andreas Weingartner, Seminaari luo osallistujille mahdollisuuden tutustua uusiin tutkimusideoihin ja konsepteihin sekä verkostoitua alan asiantuntijoiden kanssa.
www.cemis.fi

Lisätietoja: Risto Oikari, CEMIS 0447101410

20140403
CEMIS-Oulun johtaja Vesa Virtaselle professorin arvonimi

Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen on myöntänyt FT, dosentti Vesa Virtaselle professorin arvonimen 12.3.2014. Professorin arvonimeä hänelle ehdotti Kajaanin yliopistokeskuksen johtokunta keväällä 2013.

20140211
9. Ympäristömittauspäivät Kajaanissa 27.-28.3.2014


Järjestyksessään yhdeksännet ympäristömittauspäivät on loistava tilaisuus verkottumiseen ja yhteistyön vauhdittamiseen yritysten, tutkimuslaitosten ja kehitysorganisaatioiden kesken. Tapahtuma järjestetään Kajaanissa, Kaukametsän kongressi- ja kulttuurikeskuksessa.

Ympäristömittauspäivillä on tänä vuonna neljä pääteemaa:

  1. Kestävä energiantuotanto ja ympäristömittaukset
  2. Teollisuuden jätevedet ja vesienhallinta
  3. Ympäristömittausten liiketalous
  4. Luonnonvedet ja ilmanlaatu

Tapahtumassa puhujina on mm.

  • Johtaja Patrick Pitkänen, St1
  • Dr., Professor Hendrik Emons, JRC-IRMM – Institute of Reference Materials and Measurements, Belgia
  • Strateginen johtaja Kaisu Annala, TEM-Cleantech-ohjelma
  • Ville Laukkanen, Indmeas
  • Pekka Tervonen, CEE, Oulun yliopisto

Tapahtumassa on mahdollista esitellä osaamistaan postereiden ja laite-esittelyjen kautta.

Tapahtuman ohjelma

20131210
CEMIS toimijoiden Tekes Green Mining seminaarin webcastit saatavilla Tekesin sivuilta


CEMIS toimijoiden Tekes Green Mining seminaarin webcastit saatavilla Tekesin sivuilta
Tekes Green Mining seminaarissa puhuneiden CEMIS toimijoiden esitykset ovat nyt saatavilla Tekesin tapahtumasivulta.

Jarkko Rädyn avauspuheenvuoro ja CEMIS esittely.

CEMIS Johtaja Risto Oikari puhui tapahtumassa mittausteknologian kehittämisestä ja kaupallistamisesta sekä on-line mittauksesta kilpailuetuna kaivosteollisuudelle .

Adriana Ferancován esitys nikkelin elektrokemiallisesta määrittämisestä .

20131115
CEMIS toimijat ja Kainuun Etu esillä Tekes Green Mining Annual Seminaarissa Helsingissä 27-28.11


TEKESin Green mining -ohjelman vuosiseminaari järjestetään 27-28.11 Nosturissa, Helsingissä. Saman vuosiseminaarin yhteydessä järjestetään CEMIS-Oulun hallinnoiman NICK-hankkeen loppuseminaari, sekä Kainuun Edun hallinnoiman MIN-NOVATION -hankkeen loppuseminaari.

Kainuun Edun MIN-NOVATION-hankkeen tavoitteena on kaivannaispoisteisiin liittyvän tiedon, kokemusten ja innovaatioiden vaihtoon perustuvan verkoston luominen Suomeen ja Itämerialueelle. MIN-NOVATION loppuseminaari järjestetään 27.11.

CEMIS-Oulun hallinnoima NICK-hanke on toteutettu TEKESin Green Mining -ohjelman rahoituksella. Hankkeen tavoitteena on kehittää pienten metallipitoisuuksien on-line mittaamiseen uutta teknologiaa. NICK hankkeen loppuseminaari pidetään 28.11 aamupäivällä.

CEMISin johtaja Risto Oikari puhuu seminaarissa mittaustekniikan kehittämisestä ja kaupallistamisesta.

20131031
CEMIS Business Development mukaan taloudellisen vaikuttavuuden tutkimiseen


CEMIS Business Development (CBD) allekirjoitti äskettäin sopimuksen taloudellisen vaikuttavuuden tutkimisesta Mittatekniikan keskukselle (MIKES). Aiemmin on toteutettu kaksi vastaavaa tutkimusta onnistuneesti. Ensimmäinen tutkimus koski vuonna 2011 avatun MIKES-Kajaanin yksikön virtauskalibrointia ja sen vaikutusta Suomen teollisuuteen. Tutkimuksessa saatiin myös arvokasta tietoa siitä miten Kajaanin yksikkö saa maksettua siihen sijoitetun pääoman takaisin. Toinen tutkimus käsitteli kalibrointipalvelumarkkinoita Itä-Euroopassa.

CEMIS Business Development (CBD) auttaa CEMISin toimijoita erilaisten mittausteknologioiden kaupallistamisessa sekä tukee projektialoitteissa ja projektivalmisteluissa. Projektialoitteisiin kuuluvat kansallisten projektien lisäksi kansainväliset projektialoitteet. CEMIS tekee myös suoria toimeksiantoja CEMISin ulkopuolisille asiakkaille. CBD voi auttaa asiakkaitaan esimerkiksi markkinatutkimuksissa, liiketoimintamallien kehittämisessä sekä taloudellisen vaikuttavuuden tutkimisessa, joka on luonteeltaan vaativaa ja korkean tason tutkimusta. Euroopassa on vain muutamia organisaatioita, joissa näitä tutkimuksia toteutetaan. Taloudellisen vaikuttavuuden tutkiminen on tuonut hyvän lisän CBD:n palvelutarjontaan, johon luetaan teknologiamarkkinoiden ja kansainvälisten markkinoiden tutkiminen, liiketoimintamallien kehittäminen, teknologian ja tutkimuksen kaupallistaminen sekä innovaatiojohtaminen.

Lisätietoja: Anas Al Natsheh, CEMIS Senior Business Advisor
anas.alnatsheh(at)kamk.fi, puh. 044 7101 228

20131010
CEMIS 2012 -toimintakertomus saatavilla


CEMISin vuoden 2012 toimintakertomus on nyt saatavilla sähköisessä muodossa. Voit ladata sen täältä.

20130917
Northern Game Summit Kajaanissa 3-4.10.2013


NGS 2013 on kahden päivän tapahtuma joka kokoaa pelialan huiput Kajaaniin vaihtamaan ajatuksia, kuulemaan uusista ideoista ja verkostoitumaan lokakuun 3-4 päivä.

NGS järjestetään tänä vuonna toisen kerran, ja on nyt viime vuoden positiivisen palautteen perusteella kahden päivän pituinen. Ensimmäisenä päivänä on verkostoitumista, rekrytointia ja NGS Pitching Contest. Illan kruunaa Garage Party. Toinen päivä on enemmän konferenssi -tyyppinen joka huipentuu Playground Challenge Finaliin.

Lisätietoja ja lippukauppa lötyy NGSn omilta sivuilta

Lippuja on rajattu määrä, joten toimi nopeasti!

20130913
Metsäbiotalouden RoadShow Kajaanissa 1.10.2013


Uusiutuva metsäteollisuus –osaamisklusteri, jonka tavoitteena on luoda metsäteollisuudelle menestyksekäs tulevaisuus, lähtee tänä syksynä valtakunnalliselle kiertueelle innostamaan pk-yrityksiä metsän mahdollisuuksista. Yrittäjille kerrotaan uusista metsäbiotalouden mahdollisuuksista ja liiketoiminnoista Metsäbiotalouden RoadShow -kiertueella, joka tarjoaa ajankohtaista tietoa syksyllä kahdeksalla eri paikkakunnalla.

Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusteri järjestää kiertueen yhdessä Työ- ja elinkeinoministeriön Metsäalan strategisen ohjelman, Finnish Bioeconomy Cluster FIBIC Oy:n ja VTT:n kanssa. Seminaarisarjassa kerrotaan metsän liiketoimintamahdollisuuksista ja siitä, miten alalle lähteviä yrittäjiä voidaan tukea heidän liiketoiminnassaan muun muassa Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusterin hankkeiden avulla.

Seminaari järjestetään Kajaanin ammattikorkeakoulun Taito 2 rakennuksen auditoriossa 1.10.2013 klo 8.30 – 16:00.

20130911
MM-kisoista potkua Athene-hankkeisiin


Kajaanin ammattikorkeakoulun CSE-simulaatiokeskuksessa kehitetään Athene-hankkeessa (Cemis-kehittämisohjelma, 1/2013–12/2014) Athene-teknologiaa, joka yhdistää erilaiset kuntosali- ja kuntoutuslaitteet virtuaalisiin ja videokuvattuihin ympäristöihin, immersiiviseen näyttöratkaisuun ja edistykselliseen liikeohjaukseen, luoden näin uudenlaisen virtuaalisen harjoittelu-, testaus-, tutkimus- ja matkailuympäristön. Hankkeen ensimmäisenä pilottikohteena toteutettiin suunnistussimulaattori, joka esiteltiin heinäkuussa suunnistuksen MM-kisojen yhteydessä suurelle yleisölle.

Athene-ympäristö oli nähtävänä ja testattavana reilun viikon ajan suunnistuksen MM-kisojen ja Kainuun Rastiviikon aikana Vuokatissa. Simulaattoria kävi testaamassa yli kolmesataa ihmistä yhteensä kolmestakymmenestä eri maasta. Vastaanotto oli hyvin positiivinen. Atheneen kehitetty rogaining-sprinttikisa Virtuaali-Kajaanissa sai käyttäjäpalautteessa arvosanan 4,4/5. (1=erittäin heikko, 5=erittäin hyvä). Tätä voidaan pitää erinomaisena tuloksena puolen vuoden kehitystyölle. Pilotoinnin yhteydessä toteutetun käyttäjäkyselyn perusteella saatiin myös vahvistusta myönteiseen asenteeseen simulaattoria kohtaan ja vahvistusta myös sille, että Athenen kaltaiselle tuotteelle on kysyntää. Pilotointi toimi loistavana markkinointikanavana saaden näkyvyyttä niin kansallisissa tiedotusvälineissä kuin myös ulkomailla. Facebook-sivujen ja YouTube-videoiden kautta on tavoitettu tuhansia ihmisiä ympäri maailman.

Athene-hankkeelle käynnistyi kesäkuussa 2013 rinnakkaishanke, kun Athene+ – Tulevaisuuden liikuttava peliympäristö – hanke (6/2013-8/2014) sai Tekesin uudesta pelialalle suunnatusta Skene-ohjelmasta rahoituksen. Athene+ -hankkeessa kehitetään uudenlainen peli- ja elämysympäristö, joka pohjautuu CEMIS-kehittämisohjelmassa parhaillaan kehitettävään Athene-teknologiaan. Athene+ -hankkeessa kehitetään uusia ja hyödynnetään olemassa olevia pelejä, jotka tuovat mielekästä sisältöä mm. liikunnan harrastamiseen, kuntotestaukseen ja kuntoutukseen. Peli- ja elämysympäristön yhtenä lähtökohtana on innostaa ihmisiä, jotka eivät juuri liikuntaa harrasta, liikkumaan pelien avulla.

Monipuolisen peliteknologiaa hyödyntävän sisällön kehittämisen avulla avautuu myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia useille toimialoille. Peli- ja elämysympäristöä voidaan hyödyntää mm. matkailupalveluissa ja -markkinoinnissa, hoitomenetelmien kehittämisympäristönä, kuntoilupalveluja tarjoavien toimijoiden uutena palvelumahdollisuutena sekä liikunnan ja huippu-urheilun valmennuksen ja tutkimuksen työkaluna.

Hankkeen toimintaan osallistuu lukuisia yrityksiä eri toimialoilta. Mukana ovat Vuokatti Superpark, Satavision, Mapline, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus (KIHU), Remedy Entertainment, Rust0, Kajaani Game Studios, Supercell, Kerko Sport, MeVEA, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Vuokatin Urheiluopisto, Eko-Aims, Suomen Suunnistusliitto, HUR Labs, Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitos sekä Sendain yliopisto Japanista. Yritykset ja organisaatiot osallistuvat hankkeeseen osallistumalla hankkeen asiantuntijaryhmien toimintaan, toimittamalla hankkeen käyttöön teknologiaa sekä osallistumalla hankkeen rahoitukseen.

Athene-hanke Facebookissa: http://facebook.com/AtheneSimulation.

Athene-videot Youtubessa!

20130906
Vuokatin liikuntateknologian koulutus jatkuu


Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksen liikuntateknologian yksikön maisteri- ja tohtorikoulutus jatkuu 1.1.2014 alkaen Vuokatin Snowpoliksessa seuraavat viisi vuotta. Jyväskylän yliopisto ja Sotkamon kunta allekirjoittivat yhteistyö- ja rahoitussopimuksen 5.9. Vuokatin Urheiluopistossa pidetyssä juhlaseminaarissa.

Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksen liikuntateknologian yksikkö aloitti toimintansa Vuokatissa kymmenen vuotta sitten. Maisteri- ja tohtorikoulutuksen ohella yksikkö on suuntautunut tutkimaan etenkin pohjoismaisia hiihtolajeja. Yksikkö pyrkii tuottamaan Kainuun ja Oulun alueelle ammattitaitoista liikuntateknologista osaamista, kehittämään liikuntateknologista yrityslähtöistä tutkimusta ja synnyttämään alueelle pysyvää kansainvälistä tutkimusta.
Liikuntateknologian yksikön johtaja, professori Vesa Linnamo on tyytyväinen Vuokatin tarjoamiin mahdollisuuksiin liikuntateknologian tutkimusyksikölle:
– Talvilajien tutkimustyötä varten olosuhteet ovat ihanteelliset. Vuokatin hiihtotunneli on mahdollistanut hiihtotutkimuksen laboratorio-olosuhteissa. Kehittyneet mittausmenetelmät ja olosuhteet ovat puolestaan houkutelleet myös kansainvälisiä tutkimuskumppaneita Vuokattiin.

10 vuotta monipuolista ja aktiivista tutkimustyötä

Tammikuussa 2004 alkaneesta liikuntateknologian muuntokoulutuksesta on valmistunut 41 liikuntateknologian maisteria ja yksi liikuntatieteiden tohtori. Pohjakoulutukseksi vaaditaan vähintään 180 opintopistettä tai vastaavat opinnot tekniikan tai informaatioteknologian koulutusaloilla yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa suoritettuna.

– Vuokatissa on tehty erittäin monipuolisia tutkimusprojekteja, joihin tekniikkataustaiset opiskelijat ovat tuoneet omaa osaamistaan. Mieliinpainuvimpia projekteja ovat olleet muun muassa suksen liikutuslaitteen ja dynaamisen tasapainolaitteen kehitystyö, unohtamatta tietenkään Vuokatin ensimmäistä tohtorinväitöstilaisuutta, Linnamo kertoo.

Hänen mukaansa Kainuun alueen rahoitusmahdollisuudet ja tiivis yritysyhteistyö ovat tuoneet paljon lisäarvoa tutkimukselle. Kaikkiaan yhteistyötä on tehty 50 yrityksen ja organisaation kanssa, ja opiskelijoille on tilastoitu 43 työpaikkaa, joista 26 Kainuun alueella.

– Vuokatin yksikkö on omalla toiminnallaan pystynyt tukemaan liikuntabiologian laitoksen tutkimusta sekä määrällisesti että laadullisesti. Alueen tarjoamat rahoitusmahdollisuudet ovat edesauttaneet kansainvälisen tason tutkimuslaboratorioiden luomisessa, ja ne puolestaan mahdollistavat huipputason tutkimuksen teon.

Yksi näkyvä osa Vuokatin yksikön toimintaa ovat kansainväliset tieteelliset kongressit ja symposiumit. International Congress on Science & Nordic Skiing järjestettiin Vuokatissa 2006 ja 2012. Vuonna 2012 se veti paikalle yli 150 osallistujaa 13 eri maasta, ja siellä pidettiin 78 tieteellistä esitystä. Seuraavan kerran kongressi järjestetään alkukesällä 2015.

Lisätietoja:
Vuokatin liikuntateknologian yksikön johtaja Vesa Linnamo, puh. 040 504 4800, vesa.linnamo(at)jyu.fi

20130903
CEMIS esillä EuroMining-messuilla Tampereella 11-12.9.2013


Kansainvälinen kaivosteknologian ammattimessutapahtuma EuroMining kokoaa kaivos- ja louhintateollisuuden, geologian, rikastus- ja prosessiteollisuuden sekä metallurgian ammattilaiset ensimmäistä kertaa Tampereelle 11.–12.9.2013.

Uusi tapahtuma tarjoaa kovassa noususuhdanteessa olevan alan toimijoille odotetun foorumin luoda kansainvälisiä kontakteja, esitellä alan uutuuksia ja keskustella tulevaisuuden ratkaisuista. Erityistä huomiota kiinnitetään kaivosteknologiaan, rahoitukseen sekä turvallisuuteen ja ympäristöasioihin.

CEMIS osallistuu messuille yhdessä Measurepolis Developmentin ja Kainuun Edun kanssa.

Katso lisätietoja tapahtuman sivulta. Sisäänpääsy veloituksetta ennakkorekisteröitymällä kävijäksi täällä.
Näyttely avoinna: ke 11.9 – to 12.9 klo 9.30 – 16.30

TERVETULOA OSASTOLLEMME A 830!

20130531
CEMISillä merkittävä tehtävä kestävän kaivannaisalan kehittämisessä


Kajaanissa järjestettiin 30.5.2013 kutsuseminaari, jossa keskusteltiin Suomi kestävän kaivannaisteollisuuden edelläkävijäksi – toimintaohjelman ehdotuksista. Seminaarissa puhujina oli työ- ja elinkeinoministeriön strategisen ympäristöteknologiaohjelman johtaja Mari Pantsar-Kallio, joka esitteli toimintaohjelmaa pääpiirteissään ja kertoi Suomella olevan vahvuuksia cleantech liiketoiminnassa, erityisesti energiatehokkuudessa. Tilaisuudessa tuli ilmi, että kaivannaisteollisuuden tulee olla ympäristöllisesti, yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti kestävää. Outotec Oyj:n teknologiajohtaja ja toimintaohjelman koulutus ja tutkimus –osion valmistelusta vastannut Kari Knuutila avasi tarkemmin koulutusta ja tutkimusta kestävään kaivannaisteollisuuteen liittyen. Koulutus ja tutkimus tulisi suunnitella niin, että organisaatiot profiloituvat tiettyihin erikoisosaamisalueisiin. Kansainvälisyys ja yhteistyö kotimaisten organisaatioiden kesken nousee myös tutkimuksessa ja koulutuksessa avainasemaan.

Kajaanin ammattikorkeakoulun osaamisaluejohtaja Jari Kähkönen esitteli kaivostekniikan suuntautumisvaihtoehtoa insinööriopiskelijoille. Koulutus toteutetaan yhdessä Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakoulujen kanssa. CEMIS-Oulun johtaja Vesa Virtanen esitteli yliopistokeskuksen toimintaa ja projekteja joissa on kehitetty mittausteknologioita kaivannaisteollisuudelle. Tilaisuuden lopuksi kaikki n. 40 osallistujaa tutustuivat kaivannaisalan t&k-ympäristöihin ja CEMISissä kehitettyihin mittausratkaisuihin.

Suomi kestävän kaivannaisteollisuuden edelläkävijäksi –toimintaohjelmassa on useita toimenpide-ehdotuksia, joiden toteutuksessa CEMISillä on merkittävä rooli. Yksi ehdotus on, että valtiovalta kehittää kannustimia kaivannaisteollisuudelle ympäristövaikutusten minimoimiseksi ja lainsäädännön vaatimukset ylittävien menetelmien käyttöönottamiseksi. Tässä CEMISissä kehitettävällä reaaliaikaisella mittauksella on keskeinen rooli.

Puhujien esitelmät löytyvät alla olevista linkeistä.

Mari-Pantsar Kallio – Suomen cleantech strategia ja kestävän kaivannaisteollisuuden edelläkävijyyden – toimintaohjelma

Kari Knuutila – Kaivannaisalan koulutuksen ja tutkimuksen kehitys

Jari Kähkönen – Kaivannaisalan tutkimus- ja koulutustoimina CEMISissä

Vesa Virtanen – Cemis-Oulu research in measurement technology related to mining

20130419
ATHENE+ - Tulevaisuuden liikuttava peliympäristö -hanke sai Tekes-rahoituksen


Kajaanin ammattikorkeakoulu on saanut Tekesin uuden pelialalle suunnatun Skene-ohjelman ensimmäisestä tutkimushausta rahoitusta ATHENE+ – Tulevaisuuden liikuttava peliympäristö -hankkeelle. ATHENE+ -hankkeessa kehitetään uudenlainen peli- ja elämysympäristö, joka pohjautuu CEMIS-kehittämisohjelmassa parhaillaan kehitettävään ATHENE-teknologiaan. ATHENE-teknologia yhdistää erilaiset kuntosali- ja kuntoutuslaitteet virtuaalisiin ja videokuvattuihin ympäristöihin, immersiiviseen näyttöratkaisuun ja edistykselliseen liikeohjaukseen, luoden näin uudenlaisen virtuaalisen harjoittelu-, testaus-, tutkimus- ja matkailuympäristön.

ATHENE+ -hankkeessa kehitetään ja hyödynnetään pelejä, jotka tuovat mielekästä sisältöä liikunnan harrastamiseen, kuntotestaukseen ja kuntoutukseen. Peli- ja elämysympäristön yhtenä lähtökohtana on innostaa ihmisiä, jotka eivät juurikaan liikuntaa harrasta, liikkumaan pelien avulla. Monipuolisen peliteknologiaa hyödyntävän sisällön kehittämisen avulla avautuu myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia useille toimialoille. Peli- ja elämysympäristöä voidaan hyödyntää mm. matkailupalveluissa ja -markkinoinnissa, hoitomenetelmien kehittämisympäristönä, kuntoilupalveluja tarjoavien toimijoiden uutena palvelumahdollisuutena sekä liikunnan ja huippu-urheilun valmennuksen ja tutkimuksen työkaluna.

Reilun vuoden mittainen T&K-hanke käynnistyy viimeistään syyskuussa 2013. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 420 000 euroa. Hankkeen toimintaan osallistuu lukuisia yrityksiä eri toimialoilta. Mukana ovat Vuokatti Superpark, Lumivision, Mapline, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus (KIHU), Remedy Entertainment, Rust0, Kajaani Game Studios, Supercell, Kerko Sport, MeVEA, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Vuokatin Urheiluopisto, Eko-Aims, Suomen Suunnistusliitto, HUR Labs, Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitos sekä Sendain yliopisto Japanista. Yritykset ja organisaatiot osallistuvat hankkeeseen osallistumalla hankkeen asiantuntijaryhmien toimintaan, toimittamalla hankkeen käyttöön teknologiaa sekä osallistumalla hankkeen rahoitukseen.

20130315
CEMIS - Virkistyspäivä keskiviikkona 27.3. 2013 Vuokatissa


CEMIS-virkistyspäivä järjestetään keskiviikkona 27.3.2013 Vuokatissa.

20130115
Euroopan komissio rahoittamaan mittausteknologian kehitystoimintaa CEMISissä


Euroopan komissio on myöntänyt rahoitusta kahteen CEMISin mittausteknologian kehittämishankkeeseen. Rahoitus myönnettiin Euroopan komission mittaustieteen ja –teknologian eli metrologian tutkimusohjelma EMRP:stä (European Metrology Research Programme). Oulun yliopiston mittaustekniikan tutkimusyksikkö CEMIS-OULUn ja Kajaanin ammattikorkeakoulun yhdessä toteuttama hanke on osa seitsemän eurooppalaisen metrologialaitoksen yhteishanketta, jossa kehitetään mittausratkaisuja ja niiden standardisoimista kvanttiteknologiaan perustuvaa uutta tiedonsiirtomenetelmää varten. Kvanttiteknologiaan perustuva tiedonsiirto mahdollistaa tietoturvan osalta murtamattomat tiedonsiirtoratkaisut. Teollisen kvanttitiedonsiirron metrologia, MIQC (Metrology for Industrial Quantum Communication) hankkeeseen osallistuu CEMISin johtava liiketoiminnan kehitysasiantuntija Anas Al Natsheh. Hänen tehtävänään on vastata kehitettävien mittausratkaisujen kaupallistamiseen liittyvistä selvityksistä ja toimista. Oulun yliopiston CEMIS-OULUn lisäksi hankkeeseen osallistuu Suomesta MIKES ja Aalto-yliopisto. Hanke on ensimmäinen, jossa EMRP-ohjelmasta myönnetään rahoitusta teknologian kehittämisen lisäksi kaupallistamiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen.

CEMIS sai rahoitusta myös toiseen EMRP-hankkeeseen. MIKESin Kajaanin yksikkö osallistuu suurten voimien metrologian kehittämiseen yhdessä Saksan kansallisen metrologialaitoksen PTB:n (Physikalisch-Technische Bundesanstalt) ja 10 muun eurooppalaisen metrologialaitoksen kanssa. Projektin tavoitteena on kehittää erityisesti suurten voimien mittausten luotettavuutta, minimoida mittausten epävarmuustekijöitä ja kehittää mittausten jäljitettävyyttä. MIKESin Kajaanin toimipiste vastaa Suomessa voiman, vääntömomentin, suurten massojen ja nestevirtausten mittanormaalien ylläpidosta ja kehityksestä. EMRP-ohjelmasta rahoitettu hanke mahdollistaa MIKESin Kajaanin toimipisteen palvelujen kehittämisen ja kansainvälisen aseman vahvistamisen.

EMRP (European Metrology Research Programme) –ohjelma on Euroopan laajuinen mittaustieteen ja –tekniikan eli metrologian tutkimusohjelma. Ohjelma toteutetaan Euroopan komission artikla 169 alaisuudessa rinnakkaisena Euroopan komission seitsemännen puiteohjelman kanssa. EMRP-ohjelmaa rahoittaa Euroopan komissio ja ohjelmaan osallistuvat valtiot sekä niiden metrologialaitokset Euroopan metrologialaitosten yhdistyksen EURAMET e.V. kautta. EMRP ohjelma käynnistyi 2009 ja päättyy 2015. Ohjelman kokonaisbudjetti on 400 miljoonaa euroa. EMRP-ohjelmasta rahoitetaan pääsääntöisesti metrologialaitoksia, mutta niiden lisäksi ohjelmasta myönnetään tutkimusapurahoja myös muille toimijoille kuten tutkimuslaitoksille ja yliopistoille. Euroopan komissio valmistelee vuonna 2014 käynnistyvää uutta metrologian kehittämistä rahoittavaa ohjelmaa, jossa yhä vahvemmin metrologian kehittämisen lisäksi korostetaan alaan liittyvän liiketoiminnan kehittämistä. (www.emrponline.eu)

20121106
CEMIS Seminaari 2012


CEMIS seminaariin torstaina 1.11.2012 osallistui noin 90 CEMISin toiminnasta kiinnostunutta kuulijaa. Osallistujia oli kymmenestä CEMISin yhteistyöyrityksestä, keskeisten rahoittajien ja alueen päättäjien edustajia (Kainuun ELY-keskus, Tekes, Kainuun maakunta-kuntayhtymä ja Kajaanin kaupunki) sekä CEMISin päättäjiä ja henkilöstöä. Seminaarissa kuultiin CEMISin viiden yksikön toiminnan ja tulosten esittelyjen lisäksi työ- ja elinkeinoministeriön puheenvuoro ympäristöliiketoiminnan strategisen ohjelman tarjoamista mahdollisuuksista, Talvivaara Sotkamo Oy:n puheenvuoro kaivoksen toiminnasta ja kaivoksen yhteistyöstä CEMISin kanssa sekä CEMISin strategiaryhmän puheenjohtajien, Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajusen ja Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori Turo Kilpeläisen puheenvuorot.

Seminaarin esitykset saatavilla alla olevista linkeistä.

Ohjelma
8.00 Kahvi ja ilmoittautuminen
8.30 Avaussanat
Lauri Lajunen, rehtori, Oulun yliopisto
8.45 Ympäristöliiketoiminnan mahdollisuudet suomalaisille toimijoille
Juho Korteniemi, neuvotteleva virkamies, ympäristöliiketoiminnan strateginen ohjelma, Työ- ja elinkeinoministeriö
9.15 CEMIS – Mittavia tuloksia
Risto Oikari, johtaja, CEMIS
9.30 CEMIS – Uutta teknologiaa, uusia osaajia ja innovaatioita
Kajaanin ammattikorkeakoulu
CEMIS-Oulu
Jyväskylän yliopisto

11.00 Lounasbuffet
Laboratorio- ja posterikierros, Taito 2, urheilusali

13.30 CEMIS yritysten näkökulmasta
Mikko Korteniemi, metallituotannon johtaja, Talvivaara Sotkamo Oy
14.00 CEMIS- Uutta teknologiaa, uusia osaajia ja innovaatioita, VTT MIKES
15.00 Päätössanat
Turo Kilpeläinen, rehtori, Kajaanin ammattikorkeakoulu

20121030
CEMIS esillä FinnMateria-messuilla Jyväskylässä 21.-22.11.2012

Tervetuloa FinnMateria 2012 –messuille!

Jyväskylän Paviljongissa järjestetään 21.-22.11.2012 jo 4:ttä kertaa kansainväliset kaivosteollisuuden, metallinjalostuksen, kiviainesteollisuuden ja maarakentamisen FinnMateria -erikoismessut.

Esillä on yli 200 yrityksen tuotteita noin 150 osastolla.
Katso lisätietoja tapahtuman sivulta.

Nopeimman sisäänpääsyn messuille varmistat rekisteröitymällä ennakkoon kävijäksi tästä. Jos haluat rekisteröidä useamman henkilön, tulee se aina aloittaa rekisteröinnin aloitussivulta, etteivät tiedot mene edellisen päälle (ohje).

Näyttely avoinna:
keskiviikkona 21.11. klo 10-17
torstaina 22.11. klo 10-16

TERVETULOA OSASTOLLEMME D240!

20120921
CEMIS-toimintakertomus 2010-2011


CEMISin toimintakertomus ensimmäisen kahden vuoden toiminnasta (2010-2011) on julkaistu. Voit ladata sen täältä.

20120807
CEMIS-Oulu kokoaa yhteen Kainuun bioenergiatoimijat


Kajaanissa vaikuttava Cemis-Oulu on ryhtynyt kokoamaan yhteen koko Kainuun alueen bioenergia-asioita. Tavoitteena on saada vihreään energiaan investointeja tekevät yritykset löytämään toisensa.

– Suomessa on ehkä kymmenkunta suuremman mittaluokan suunnitelmaa biojalostamoista. Osa on jo lähtenyt liikkeelle ja yritykset hakevat uusia sijoitusvaihtoehtoja tehtailleen. Toivoisi, että Kainuu olisi myös siellä esillä yritysten suunnitelmissa. Kajaanissa sahan toiminnan jatkuminen ja sitä kautta merkittävä puun sivutuotteiden määrä Renforsin rannassa pitää biopolttoainehaavetta yllä. Kaiken kaikkiaan kainuulaisten vihreän kullan hyödyntäminen on tällä hetkellä täynnä suuria toiveita – milloin ne muuttuvat todeksi, riippuu paitsi yrityksien investoinneista, myös koko alan yksituumaisuudesta löytää yhteisiä etuja, kertoo kehitysjohtaja Timo Karjalainen.

Uutta kysyntää on tulossa myös kaivosteollisuuden suunnasta.- Pieniä kaavailuja on esimerkiksi Sotkamo Silverin kaivoksella Sotkamossa, mutta päätöksiä ei ole siellä tehty, sanoo Karjalainen.Suuria toiveita asetetaan varsinkin Talvivaaran kaivoksen suuntaan. Yhtiöllä onkin mittavia suunnitelmia energiahankintojen suhteen.

20120614
Northern Game Summit kokoaa pelialan huiput Kajaaniin 27.-28.9.2012


Northern Game Summit (NGS 2012) järjestetään ensimmäistä kertaa Kajaanissa 27.–28.9.2012. Kajaanin ammattikorkeakoulun menestyksekäs ja korkeatasoinen pelialan koulutus, voimakkaasti kehittyvä pelitestausosaaminen ja uudet nuoret pelinkehittäjät ja peliyritykset muodostavat merkittävän pelialan osaamiskeskittymän Kajaaniin.

Kaksipäiväinen tapahtuma kokoaa pelialan huiput Kajaaniin vaihtamaan ajatuksia, kuulemaan uutta ja luomaan uusia kontakteja. Tapahtuman ohjelma jakautuu torstai-iltapäivän networking&recruiting -tilaisuuteen, jossa Kajaanin ammattikorkeakoulun pelialan opiskelijat esittelevät tekemiään pelejä ja verkostoituvat alan yritysten kanssa. Myös yrityksillä on mahdollisuus esitellä toimintaansa ja houkutella uusia osaajia mukaan toimintaansa.

Varsinainen konferenssi on vuorossa perjantaina, jolloin estradille nousee arvostettuja pelialan osaajia. Komeaan puhujakaartiin on lupautunut puhujia niin kotimaisista kuin ulkomaisistakin yrityksistä, mukana ovat mm. Rovio, Remedy, Wooga, Supercell, Digital Chocolate, Yager, Recoil, Housemarque, Mountain Sheep, Stardoll, Umbra ja BurgerGames.

Aamupäivän keynote-puheenvuorojen jälkeen konferenssin esitykset jakautuvat kolmeen rinnakkaiseen osioon, joiden aiheina ovat game business, game development ja game testing.

Lisätietoja:
Jonna Kalermo, projektitutkija, CEMIS (CSE-ajoneuvosimulaatiokeskus)
Gsm: +358 44 7101 049, jonna.kalermo(at)kajak.fi
http://www.kajak3d.com/fi/ngs

20120524
Kansainvälinen hiihtokongressi tuo Vuokattiin alan asiantuntijoita ja tutkijoita

Pohjoismainen hiihtolajitutkimus laajentaa näkökulmaansa myös vammaisurheiluun

Kiinnostus pohjoismaiseen hiihtolajitutkimukseen kokoaa eri alojen asiantuntijoita 2nd International Congress on Science and Nordic Skiing (ICSNS 2012) -kongressiin Vuokattiin 28. – 31.5.2012. Kongressissa 71 tutkijaa 13 eri maasta tarkastelee monipuolisesti pohjoismaisten hiihtolajien nykyistä tutkimuskenttää.

Kongressin teemaksi on nostettu mm. murtomaahiihdon biomekaniikan ja fysiologian tutkimukset, joissa prof. Stefan Lindinger luennoi liikkeen kontrollista ja prof. Hans-Christer Holmberg avaa fysiologian problematiikkaa. Mäkihyppyyn liitettävä tutkimus saa valaisua tri. Mikko Virmavirran Suomen mäkihyppytutkimusta käsittelevässä historiakatsauksessa ja tri. Gerold Sattlecker tarkastelee ampumahiihdon ampumasuoritusta.

Kongressin puheenjohtaja prof. Vesa Linnamo Vuokatin Snowpoliksen yksiköstä avaa teknologiateemaa aiheellaan: Liikuntateknologia, tiede ja valmennus’. Mielenkiintoisena lisänä kongressin sisällössä on vammaisurheilututkimuksen näkökulma: ’The Paralympic Sport in Nordic Skiing’, joka tulee olemaan jatkossakin olennainen osa tämän alan tutkimustyötä. Tri. Peter Van de Vliet valottaa yleisesti vammaisurheilun tämänhetkistä tutkimuksen tilaa pohjoismaisissa urheilulajeissa.

Kongressin järjestävät Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian Snowpoliksen yksikkö Vuokatissa, Salzburgin yliopiston urheilutieteen ja kinesiologian laitos, Vuokatin urheiluopisto, Mittaus- ja tietojärjestelmiin erikoistunut tutkimus- ja koulutuskeskus CEMIS sekä Sotkamon kunta.

Lisätietoja: www.icsns2012.fi

20120329
KAMK lisää kansainvälisyyttä kaivoskoulutukseen


Kajaanin ammattikorkeakoulu hakee vauhtia oppilasvaihtoon sekä tutkimuksen ja tuotekehityksen osaamiseen. Yhteistyössä ovat mukana puolalainen Silesian yliopisto ja kanadalainen Toronton yliopisto. Myös espanjalaisen Castilla La Manchan yliopiston kanssa on kehittymässä yhteistyötä.
– Erityisesti harjoittelupaikkoja on tulevaisuudessa luvassa nykyistä enemmän ulkomailta, Cemiksen johtaja Risto Oikari korostaa. Asia tuli esille CEMISin järjestämässä kaivosseminaarissa tällä viikolla.

– Viimeisen kahden vuoden aikana teollisuuden kasvaessa on tullut yhä selkeämpi tarve kansainvälistää koulutuksen sisältöä koulutuksen ja koulutuksen laadun, verkostoitumisen ja tutkimus- ja tuotekehityksen mahdollisuuksien kannalta, sanoo koulutusjohtaja Jari Kähkönen Kajaanin ammattikorkeakoulusta.

Kansainvälistyminen on tärkeää ammattikorkeakouluille myös hankerahoituksen kannalta.

– Pärjätäksemme hankekilpailussa täytyy olla myös kansainvälistä osaamista. Olemme saaneet Tekesin Green Mining -ohjelmaan läpi tutkimuksia, jotka ovat käynnistymässä. Tämänhetkiset rahoitukset tuovat tutkimustyötä meille vuoden 2013 loppuun saakka. Uusi haku on alkamassa tämän vuoden puolella ja uskomme olevamme myös siinä vahvasti mukana, sanoo Kähkönen.

20120329
CEMIS pääsi tavoitteisiin ensimmäisen toimintavuotensa aikana


Mittaus- ja tietojärjestelmien tutkimus- ja koulutuskeskus CEMISin käynnistyminen on onnistunut erinomaisesti. Ensimmäiselle toimintavuodelle asetetut tulostavoitteet saavutettiin lähes kaikilla 20 mittarilla mitattuna. Keskeiset tavoitteet jopa ylittyivät. Esimerkiksi uusia yrityksiä perustettiin ensimmäisen toimintavuoden aikana kaksi, kun tavoite oli yksi. Kaupallisia keksintöjä saatiin 13, kun tavoite oli neljä. Myös kansallisen t&k –rahoituksen ja yritysrahoituksen sekä opinnäytetöiden ja julkaisujen määrä ylittyivät.

– Kun laatu on hyvää, syntyy tulosta ja vetovoimaa sekä saadaan lisää rahoitusta, Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen ilmaisi tyytyväisyytensä. CEMIS on Lajusen mukaan toimintarakenteeltaan ja –tavaltaan ainutlaatuinen.

– Kajaanin ammattikorkeakoulu erottuu edukseen muista ammattikorkeakouluista CEMISin ansiosta. Kenelläkään muulla ammattikorkeakoululla ei ole tällaista eri sektoreiden yhteistä toimintamuotoa. CEMISin kautta olemme saaneet uskottavuutta ja vahvuutta myös kansainväliseen toimintaan, Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori Turo Kilpeläinen kiitteli.

Kaikki tavoitellut toimintamuodot on saatu onnistuneesti käynnistettyä. MIKESin Kajaanin toimipisteen toiminta on lähtenyt täysimääräisesti ja tuloksellisesti käyntiin. Kajaanin AMK:n tietojärjestelmät osaamisalueen ja Oulun yliopiston mittaustekniikan tutkimusyksikkö CEMIS-Oulun organisoitumiset on toteutettu. Jyväskylän yliopisto on pystynyt ottamaan vastuun liikuntateknologian mittausten tutkimus- ja kehitystoiminnasta. VTT on laajentanut vastuutaan langattomien mittaus- ja tietojärjestelmien kehittäjänä.

Yhteenveto vuoden 2011 tuloksista

CEMIS

  • sai ennätysmäärän t&k- sekä yritysrahoitusta
  • jätti ennätysmäärän rahoitushakemuksia kansainvälisiin hakuihin
  • ylitti asetetut tavoitteet opiskelupaikkoihin hakevien ensisijaisten hakijoiden, tieteellisten julkaisujen, opinnäytetöiden lukumäärän, kaupallistettujen teknologioiden ja perustettujen t&k-lähtöisten yritysten lukumäärässä
20120314
Tunnustusta KAMKin pelialalle


Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes:n vuosipäivillä arvostetun pelialan yrityksen Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen suitsutti puheenvuorossaan Kajaanin ammattikorkeakoulun pelialan koulutuksen olevan Euroopan parasta. Yritys perusti kehitysstudion Kajaaniin viime kesänä juuri lahjakkaan pelintekijätiimin ansiosta.

Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen pelialan koulutus on yksi Kajaanin ammattikorkeakoulun suosituimpia koulutusohjelmia. Perinteisen ja arvostetun pelialan tradenomikoulutuksen lisäksi opiskelijat voivat suuntautua nyt myös peliteknologiaan. Tietotekniikan insinöörikoulutuksessa opiskellaan mm. peliohjelmointia ja pelimoottoriohjelmointia. Opiskelijat voivat erikoistua joko hyötypeleihin tai simulaattoritekniikkaan.

Lisätietoja Kajaanin ammattikorkeakoulun pelialan koulutuksesta: https://matkapelialalle.fi/

20120214
CEMIS Smart Systems -workshop


Kajaanin ammattikorkeakoululla (TAITO 1 auditorio, Kuntokatu 5) järjestetään CEMIS Smart Systems -workshop ajoneuvojen tietojärjestelmien teemalla karkauspäivänä 29.2.2012.

Iltapäivän aikana on tarkoitus jatkaa aiemmin CEMISin puitteissa tehdyn ajoneuvojen tietojärjestelmien roadmapin kehitystä, miettiä yhteisiä kiinnostuksen aiheita ja mahdollisia yhteistyöprojekteja myös kansainvälisellä tasolla.

20110814
CEMISin nettisivut ovat uudistuneet niin ilmeeltään, kuin sisällöltäänkin

CEMIS-sivusto on uudistunut ilmeeltään, sisällöltään ja tekniikaltaan. Uudistuksella pyrimme välittämään tietoa toiminnastamme entistä ajankohtaisemmin ja selkeämmin.

20120114
Peli- ja simulaattoriteknologian koulutus- ja T&K-toiminta vahvistuu KAMKissa


Peli- ja simulaattoriala on yksi CEMISin viidestä pääsovellusalueesta. Kahden viimevuoden aikana on Oulun yliopiston psykologian tutkimusyksikkö SkilLabin johdolla kehitetty yhteistyössä Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Kainuun ammattiopiston kanssa ajoneuvosimulaattoria ja käynnistetty siihen liittyvää tutkimustoimintaa Kainuun maakunta-kuntayhtymän päärahoittamassa CreaVehicle hankkeessa. Hanke päättyi vuoden 2011 lopussa. Ajoneuvosimulaattorin kehittämistä sekä siihen liittyvän koulutuksen ja tutkimuksen kehittämistä jatketaan CEMIS-kehittämisohjelmassa yhteistyössä Kajaanin ammattikorkeakoulun, Oulun yliopiston mittaustekniikan tutkimusyksikkö CEMIS-OULUn ja Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikön kanssa. Aiemmassa hankkeessa kehitetty ajoneuvosimulaattori on siirretty Kajaanin ammattikorkeakoululle tätä tarkoitusta varten rakennettuihin tiloihin. Psykofysiologisten mittausten asiantuntemus yhdistyneenä simulaattoriteknologian ja mittausteknologian osaamiseen tekee Kajaanin ammattikorkeakoulun ainutlaatuiseksi muiden Suomen ammattikorkeakoulujen joukossa. Kajaanissa opiskelijat voivat jatkossa erikoistua myös peliteknologiaan, jossa keskeisenä aiheena on simulaattoritekniikan kehittäminen pelien ja muiden pelinomaisten ratkaisujen kehittämisen lisäksi.

20121209
Poliisien reaktionopeus on tutkitusti hyvä


Kajaanin ajosimulaatiokeskus tutkii kainuulaisten poliisien toimintaa yllättävissä liikennetilanteissa. Yliopistokampuksen tiloihin rakennetulla ajosimulaattorilla päästään monissa asioissa lähellä oikean auton tuntua. (Yle 9.12.2012)

20110904
CEMIS järjesti työpajan kuvantavista mittauksista Tampereella 31.10.2011

Uusia mittausmenetelmiä pienten metallipitoisuuksien määrittämiseksi teollisuusprosesseista

Mittaus- ja tietojärjestelmien tutkimus- ja koulutuskeskus CEMIS järjesti 17.11.2011 kansainvälisen seminaarin pienten metallipitoisuuksien mittauksista teollisuusprosesseista. Seminaarissa piti esitelmät kansainvälisesti arvostettu alkali- ja raskasmetallipitoisuuksien mittausmenetelmien asiantuntija, dosentti Penelope Monkhouse Heidelbergin yliopistosta Saksasta, VTT:n johtaja tutkija Martti Aho Jyväskylästä ja tutkimuspäällikkö Esa Hassinen UPM:n tutkimuskeskuksesta Lappeenrannasta. Kutsuseminaariin osallistui noin 20 mittaustekniikan tutkijaa ja alan yrityksen edustajaa Kajaanin seudulta.

CEMISissä on aktiivisesti kehitettyä uusia menetelmiä pienten metallipitoisuuksien mittaamiseksi nestevirtauksista. Seminaarissa saatiin kattavasti tietoa vaihtoehtoisista mittausmenetelmistä, joita on käytetty kaasufaasimittauksissa sekä tunnistettiin yritysten tarpeita uusien mittausmenetelmien kehittämiseksi ja soveltamiseksi.

20110916
CEMISin henkilöstö nautti ensimmäisestä henkilöstöpäivästä Vuokatissa


Syyskuun 16. päivänä kuluvaa vuotta CEMIS järjesti ensimmäisen henkilöstön virkistyspäivänsä Vuokatin urheiluopiston upeissa puitteissa. Päivään osallistui n. 50 henkilöä eli puolet CEMISin kokonaisvahvuudesta. Aamupäivä vietettiin hankeideoinnin parissa, mikä kirvoitti väen pohtimaan CEMISin painoalojen näkymiä ja hankemahdollisuuksia. Erityisesti Green Mining – sessio keräsi väkeä. Puolen päivän lounaan jälkeen alkoi varsinainen virkistyspäivän osuus, kun väki jaettiin ja sotkettiin kuuteen eri ryhmään. Ryhmät suorittivat maastossa ryhmäkilpailun, joka koostui useista tehtävistä vaihdellen aina perinteisistä viesteistä ritsa-ammuntaan. Voitokas joukkue (nimi tuntematon) palkittiin illalla saunomisten yhteydessä Hiekkalinnassa, jonne siis siirryttiin bussikuljetuksella kisailujen jälkeen. Hiekkalinna tarjosi iltapalan ohella mahtavat puitteet saunomiselle ja illanvietolle. Illan lopuksi kaikkien joukkueiden jäsenet palkittiin lasten hiihtojen tyyliin karkkipusseilla. Yhteenvetona voidaan todeta, että sää oli mitä mainioin, järjestelyt toimivat ja väki virkistyi. Seuraava virkistyspäivä on tulossa kevättalvella.

20111117
CEMISissä kansainvälinen seminaari jatkuvatoimisista mittauksista pienten metallipitoisuuksien määrittämiseksi teollisuusprosesseista


Mittaus- ja tietojärjestelmien tutkimus- ja koulutuskeskus CEMIS järjesti 17.11.2011 kansainvälisen seminaarin pienten metallipitoisuuksien mittauksista teollisuusprosesseista. Seminaarissa piti esitelmät kansainvälisesti arvostettu alkali- ja raskasmetallipitoisuuksien mittausmenetelmien asiantuntija, dosentti Penelope Monkhouse Heidelbergin yliopistosta Saksasta, VTT:n johtaja tutkija Martti Aho Jyväskylästä ja tutkimuspäällikkö Esa Hassinen UPM:n tutkimuskeskuksesta Lappeenrannasta. Kutsuseminaariin osallistui noin 20 mittaustekniikan tutkijaa ja alan yrityksen edustajaa Kajaanin seudulta.

CEMISissä on aktiivisesti kehitettyä uusia menetelmiä pienten metallipitoisuuksien mittaamiseksi nestevirtauksista. Seminaarissa saatiin kattavasti tietoa vaihtoehtoisista mittausmenetelmistä, joita on käytetty kaasufaasimittauksissa sekä tunnistettiin yritysten tarpeita uusien mittausmenetelmien kehittämiseksi ja soveltamiseksi.

20110619
CEMIS käynnistää hankkeen työkoneiden tärinänvaimennusratkaisujen kehittämiseksi


Hankkeen yhteydessä kehitetään olemassa olevaa tärinälaboratorioympäristöä vastaamaan paremmin tärinää vaimentavien rakenteiden tutkimuksen, kehityksen ja testauksen vaatimuksiin. Hankkeen tavoitteena on keskittyä erityisesti iskuja sisältävän tärinän terveysvaikutusten arviointimenetelmien kartoittamiseen, tutkimiseen ja kehittämiseen. Lisäksi työympäristön tärinäaltistuksesta aiheutuvan epämukavuuden arvioinnin tueksi kehitetään uusia menetelmiä.

27.1.2023
CEMIS mukana AIKA Digital Innovation Hubin lanseerauksessa Big Friday -tapahtumassa Kajaanihallilla 27.1.2023

CEMIS osallistuu Kajaanin ammattikorkeakoulun ja CSC:n kanssa Arctic Data Intelligence
and Supercomputing Ecosystem in Kainuu (AIKA) -Digital Innovation Hubin toimintaan.

AIKA Digital Innovation Hubin lanseeraustilaisuus pidettiin Big Friday-tapahtumassa Kajaanihallilla
27.1.2023. Lue lisää AIKA Digital Innovation Hubista www-sivustolla: https://aikaecosystem.com/.

1.6.2023
CEMIS Toimintakertomus 2021 - nyt saatavilla!

CEMIS muodostuu Oulun yliopiston Kajaanin Mittaustekniikan tutkimusyksiköstä (MITY), Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) tietojärjestelmät- sekä kone- ja kaivostekniikan osaamisalueista, VTT:n Kajaanin toimipisteestä, Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian yksiköstä Vuokatissa ja CSC:n Kajaanin yksiköstä (kuva 2.1). Kaikki viisi edellä mainittua toimijaa sekä Kajaanin kaupunki ja Sotkamon kunta ovat sitoutuneet CEMISin toimintaan.

CEMISin yhteistoiminta toimijoiden kesken sisältää yhteisen strategia- ja johtoryhmän, yhteistyön TKI-toiminnassa, hanketoiminnan koordinoinnin, yhteisen markkinoinnin ja viestinnän, liiketoiminnan kehittämisen, yhteistyön prototyyppien toteutuksessa, yhteisten toimitilojen ja ympäristöjen kehittämisen sekä yhteistyön koulutuksessa.

CEMISin arvona on luotettavuus. CEMISin toimijat haluavat olla luotettavia yhteistyökumppaneita ja tuloksentekijöitä emoorganisaatioilleen, toisilleen, sijaintikunnilleen, asiakkaille ja muille yhteistyökumppaneille.

Pidemmittä puheitta – CEMISin toimintakertomus vuodelta 2021 on nyt saatavilla! Klikkaa medialinkistä lukemaan.