ENIHEI-verkosto edistää syväteknologioiden hyödyntämistä

Blogit
Blogit

ENIHEI-verkosto edistää syväteknologioiden hyödyntämistä

Suomesta Kajaanin ammattikorkeakoulu ja Aalto-yliopisto ovat päässeet ENIHEI-verkoston jäseniksi

ENIHEI – The European Network of Innovative Universities  on kesällä 2022 perustettu korkeakoulujen verkosto, joka kehittää korkeakoulujen alueellista innovaatiotoimintaa. Kaikkiaan mukana on 37 korkeakoulua eri puolilta EU:ta. Suomesta mukana ovat Opetus- ja kulttuuriministeriön nimeäminä Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK) ja Euroopan komission nimeämänä Aalto-yliopisto.

Verkosto toteuttaa Euroopan komission heinäkuussa 2022 julkaisemaa Uutta eurooppalaista innovaatio – ohjelmaa. Innovaatio-ohjelman ytimessä ovat syväteknologiat- ”deep tech” eli teknologiat, jotka ovat tulossa lähivuosina markkinoille muuttaen merkittävästi palveluita ja jopa yhteiskunnan toimintarakenteita. Näistä osa on jo markkinoilla ja osa vasta tutkimusvaiheessa. Innovaatio-ohjelma kytkeytyy osaksi alueellisten älykkään erikoistumisen, mm. Kainuun ja Itä-Suomen, strategioita.

Kainuun aluekehittämisen näkökulmasta ENIHEI-verkosto tuo mahdollisuuksia toteuttaa alueellista älykkään erikoistuminen ohjelmaa uudella tavalla. Komissio tulee avaamaan rahoitushakuja ohjelman toteuttamiseksi ja näissä hauissa ENIHEI-verkoston jäsenet ja niiden alueet ovat vahvoilla (https://eit-hei.eu/calls/call-for-proposals-4/ ).

Toimintamalli yritysten, tutkimusorganisaatioiden ja opiskelijoiden syväteknologiaosaamisen kehittämiseksi

KAMKissa ENIHEI-yhteistyön kehittämisessä päätekijöinä ovat toimineet lehtori, projektipäällikkö Kirsi Meriläinen ja lehtori Antti Rimpiläinen.

Ensimmäisinä tuloksina on syntynyt toimintamalli yritysten, tutkimusorganisaatioiden ja opiskelijoiden syväteknologiaosaamisen kehittämiseksi. Malli koostuu palasista, joita hyödynnetään huomioiden kunkin yrityksen erityispiirteet. Mallissa lähtökohta ovat yritysten tarpeet etenkin osaamiseen ja teknologiseen uudistumiseen liittyen ja sellaisen toimintakulttuurin luominen, jossa yritystarpeet tunnistetaan ja niihin tuodaan ratkaisuja sekä opintojen että TKI-toiminnan kautta. KAMK Master Schoolin kansainväliset opiskelijat olivat mukana mallin testaamisessa ja yritysten tulevaisuushaasteiden ratkaisuehdotusten laatimisessa.

 

Yksi mallin toimintatavoista on Living Labs. Living Labs -käsitteellä tarkoitetaan tosielämän ympäristöä, missä yritykset, tutkimuslaitokset ja opiskelijat tekevät yhteistyötä innovaatioiden syntymiseksi. Living Labs-toimintamallia kehitettiin hankkeen aikana KAMKin kansainvälisen maisteriopiskelija Carolina Ferreiran opinnäytetyössä Empower collaboration by developing KAMK Living Labs to connect students and companies . Kattavaan tietoperustaan ja ENIHEI-verkostoon kuuluvilta Italian, Bulgarian ja Ruotsin korkeakouluilta kerättyyn tietoon perustuen Ferreira esitti toimenpide-ehdotuksia KAMKin Living Labs -toimintamallin kehittämiseksi.

ENIHEI-verkosto jatkaa toimintaa syväteknologioihin perustuvan innovaatiotoiminnan edistämiseksi

ENIHEI-verkoston kaksi ensimmäistä vuotta ovat osoittaneet kansainvälisen korkeakouluverkoston tarpeellisuuden. Kokeiluvaiheen jälkeen ENIHEI-verkosto siirtyy yhteistyössä seuraavaan vaiheeseen etsimällä espanjalaisen Salamancan yliopiston johdolla rahoituskeinoja verkoston vakiinnuttamiseksi. Kainuun aluekehittämisen näkökulmasta ENIHEI-verkosto jatkaa toimintaansa tarjoamalla benchmarking-kohteita KAMKin ja hyvinvointialueen yhteiselle INSPIS-hankkeelle (Kainuun Liiton EAKR-rahoitus), jonka tavoitteena on kehittää uudenlainen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottamistapa Kainuuseen. Tarkoituksena on luoda innovaatioekosysteemi, joka kykenee reagoimaan muuttuvaan toimintaympäristöön ja tuomaan alan dataa, tutkimustuloksia, infrastruktuuria, digitalisaatiota ja teknologiaa sote-palvelujen tuottamisen tueksi.

 

Artikkelin kirjoittaja

CEMIS

Lisätietoja

Lehtori

Kirsi Meriläinen

kirsi.merilainen@kamk.fi

Lehtori

Antti Rimpiläinen

antti.rimpilainen@kamk.fi

Jaa artikkeli

Tuoreimmat ajankohtaiset

Hankkeet
Metsäbiotalouden sivuvirtojen jatkojalostus korkeamman lisäarvon tuotteiksi (MEBIP) -hankkeessa kehitetään erottelumenetelmiä metsäbiotalouden sivuvirtojen hyödyntämiseen. Tutkittavat sivuvirrat ovat havupuiden kuori, oksat, neulaset ja sahanpuru.
Uutiset
1,1 miljoonan euron rahoituksen saaneessa MEBIP-hankkeessa kehitetään prosessiratkaisuja korkeamman lisäarvon tuotteille, jotka nostavat puupohjaisen biojalostuksen yhteydessä muodostuvien sivuvirtojen hyödyntämispotentiaalia.
Uutiset
Aiheina tapaamisessa olivat datakeskusekosysteemin kehittyminen Kajaaniin, mittaustekniikka ja dataosaaminen sekä CEMISin toiminta, tekoälyyn liittyvä regulaatio ja yritysten puolelta Valmetin Kajaanin toimintojen esittely. Iltapäivällä oli tutustuminen CSC:n datakeskukseen.
Blogit
Kiertotalouden ECOMONDO Green Technology Expo pidettiin Italian Riminillä 5.-8.11.2024. ECOMONDO:n yhteydessä järjestettiin myös laaja kiertotalouden ja tutkimuksen konferenssi, jossa pidettiin 13 aihealueelta 70 sessioita. Konferenssissa esiteltiin myös HUDA-hankkeessa kehitettyä mittalaitetta mikromuovien mittaamiseksi hulevesistä.
Uutiset
Innokaupunkien tapaaminen on Kajaanissa 26.11.2024. Aiheina ovat mm. miten Kajaanista tuli datakeskusten keskittymä, mitä datakeskuksen ympärille rakentuva ekosysteemi edellyttää kaupungilta ja miten mittaustekniikan ja data-osaamisen ratkaisut vauhdittavat digi-vihreää loikkaa.